Förorenad luft dödar drygt 8 000 i Sverige varje år

av Anders Wemmert

En tysk forskningsrapport från Universitätsmedizin Mainz framtagen i samarbete med Europeiska hjärtläkarsällskapet (European Society of Cardiology) visar att förorenad luft orsakar omkring 800 000 extra dödsfall per år i Europa, av dessa cirka 8 000 i Sverige. 
Den skadliga luften orsakar, inte som man skulle kunna tro, flera dödsfall i lungsjukdomar, utan i hjärt- kärlsjukdomar och stroke.

I hela världen visar rapporten att luftföroreningar orsakar 120 extra dödsfall per 100 000 invånare, vilket motsvarar 8,8 miljoner dödsfall år 2015. Motsvarande siffra för Sverige är 84 per 100 000 invånare, vilket blir 8 233 döda, i Tyskland 154 per 100 000 och Storbritannien 98 per 100 000 invånare.
En stor del av föroreningarna består av partiklar mindre än 2,5 mikrometer som bildas vid förbränning och när gaser från förbränning kondenseras. Industrin och bilismen är källor till denna ökning av föroreningen av luften. 

Undersökningen visar med all tydlighet att kampen för klimatet och för ett samhälle som inte styrs av profitjakt och exploatering av miljön är viktigare än någonsin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!