Förorterna: Tre gånger högre arbetslöshet

Statsministern intervjuades nyligen i Dagens Nyheter och pratade då om ungdomsbrottsligheten och kopplade detta till vissa förorter i Stockholmsområdet. Några lösningar eller politiska förslag hade Magdalena Andersson inte.

CISSI LAMKE

I Sverige räknas nitton förorter över hela landet som särskilt utsatta. Ett av dessa områden är Tensta i nordöstra Stockholm.

Särskilt utmärkande är arbetslösheten. Bland invånare i arbetsför ålder i Tensta är 25 procent utan jobb. Högt jämfört med landets totala arbetslöshet på 7 procent. Men 75 procent arbetar alltså. Det är viktigt att komma ihåg att majoriteten i dessa områden lever helt ”normala” liv.

I de 19 förorterna är också våld vanligare. Jag har själv hört arbetskamrater i äldreomsorgen berätta om ungdomar de känner i de nordöstra förorterna som skjutits, en del av vardagen alltså. I en artikel i tidningen Arbetet säger en Tenstamamma att man som förälder känner sig utpekad av politikerna som skyldig till ungdoms­kriminaliteten.

Men givetvis är det inte så och ungdomarna själva kan inte heller ses som de som skapar brottsligheten. Istället är det arbetslösheten och svårigheten att se en bra framtid som ligger bakom.

Det finns ungdomar som ljuger om var man bor när man söker jobb. Man har upplevt att arbetsgivarna är misstänksamma mot jobbsökande från de utsatta förorterna.

Och nordvästra Stockholm är inte värst när det gäller arbetslöshet. Det är Rosengård i Malmö med 38 procent. Även i de medelstora städernas förorter finns de som har en arbetslöshet på runt 30 procent.

Ska man lösa problemen med våld och kriminalitet är det inte de etablerade partiernas rop på hårdare tag och fler poliser som är lösningen.

Det behövs istället en särskild satsning på förortsungdomarna, exempelvis i form av en speciell arbetsförmedling som kan erbjuda utbildningar som leder till arbete och praktikplatser som ger möjlighet till fortsatt arbete. Det är viktigt att åtgärderna anpassas till individens intressen och resurser. Men framför allt behöver ungdomarna en tro på en bra framtid, något man inte alltid kan kan hitta i ett kapitalistiskt samhälle. Det är därför viktigt att vi socialister når ut med våra tankar om en bättre värld.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!