Försämrad sjukpenning på de blåbrunas agenda

Av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den blåbruna regeringen håller stegvis på att montera ner välfärden. Försämringar av strejkrätten, LAS (Lagen om anställningsskydd) och nu senast förslaget att försämra a-kassan tidsmässigt och ekonomiskt är bara några i raden av planerade attacker på arbetarrörelsen och kontrareformer man har lyckats driva igenom.
Senast i raden att attackeras är rätten till sjukskrivning och sjukersättning. Regeringen har med stöd av SD tillsatt en utredning för att ”se över” ersättningssystemen vid sjukskrivningar. Man vill genomföra försämringar som drabbar sjukskrivna ekonomiskt och som tvingar sjukskrivna tillbaka till jobbet, även om man inte är kapabel till att utföra sina arbetsuppgifter.
De lättnader som infördes av S-MP-regeringen 2021 och 2022 har enligt den blåbruna regeringens utredare lett till att ”för många får sjukpenning”. Nu vill Tidöpartierna införa hårdare tag mot de sjukskrivna.
Innan lättnaderna i sjukskrivningsreglerna infördes gällde bland annat att när man har varit sjukskriven i 180 dagar räckte det inte att man var för sjuk för att klara sitt gamla arbete. För att få sjukpenning krävdes att man inte klarade något jobb på arbetsmarknaden över huvud taget. Detta togs bort 2021 och har enligt regeringens utredare gjort att många är sjukskrivna alldeles för länge.
Lättnaderna gjorde också att Försäkringskassan drog in något färre sjukpenningar, men antalet överklaganden mot indragen sjukpenning har inte minskat.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson kommenterar utredarens förslag med att det kommer att leda till att sjukskrivna tvingas tillbaka till arbetet trots att de inte är friska och att sjukskrivna tvingas tillbaka till påhittade jobb som inte finns.
Förslaget måste stoppas och attackerna på välfärden likaså. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!