Förskolan: ”Konstant nedskärningspolitik slår mot barnen”

Förskolläraren Ida von Rosen ställer upp i Haninge kommunval för Rättvisepartiet Socialisterna, som säger att det ”behövs ett uppror bland alla skolanställda” (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Ida von Rosen är förskolläraren och arbetsplatsombudet som inte tror på att knyta näven i fickan, utan på att anställda kan påverka genom att gå ihop och ställa krav tillsammans. Lärare i skola, förskola och fritidshem larmar om en ohållbar arbetssituation, liksom vikarier, barnskötare, elevassistenter, speciallärare och specialpedagoger. Det behövs ett uppror bland alla skolanställda, menar Ida von Rosen, fjärdenamn på Rättvisepartiet Socialisternas valsedel till kommunvalet i Haninge den 11 september.

–Det är för stora klasstorlekar i skolan och för stora barngrupper i förskolan. De styrande politikerna i Haninge planerar dessutom för stordrift i lokaler, ibland med över tusen barn och ungdomar från förskola till högstadium, intryckta i stora skolkomplex. Istället behövs många fler skolor och förskolor i närområdet – och fler anställda, berättar Ida von Rosen.
Alla partier lovar mindre barngrupper och har gjort det i åratal. Men i styrande ställning blir det tvärtom. Ida von Rosen och Rättvisepartiet Socialisterna kommer att se till att de etablerade partiernas pratmakare bemöts med verkligheten från golvet under valrörelsen.
– I april beslutade kommunfullmäktige att barngrupperna skulle minska med ett barn per grupp. Det lät fint, men det fanns ingen sanning i det. Direktiven som gick ut till avdelningarna var att vi skulle planera för i snitt 19,5 barn/barngrupp till hösten, det är alltså 1,5 barn mer per grupp än för två år sen.
– I praktiken innebär det 15 barn per barngrupp för 1-åringar, 18 barn per barngrupp för 2-åringar, 20 barn per barngrupp för mellanbarn (2,5-4 år) och mellan 23 och 25 barn per barngrupp för storbarn (4-6 år).
Skolverkets riktlinjer säger dock att barngrupperna ska vara begränsade till max 12 barn i åldern 1-3 år och max 15 barn i åldern 3-5 år.

På ett dialogmöte med nämndens högsta politiker och tjänstemän ifjol frågade Ida von Rosen hur de ser på att förskolor tvingas bryta mot lagar och förordningar varje dag. Nämndens ordförande Tobias Hammarberg (L) bestred inte att det var lagbrott, utan konstaterade bara krasst att ”Haninge inte har någon dom på sig”.
– Denna attityd är inte bara elitistisk, den är barnfientlig. Den konstanta nedskärningspolitiken som har varit gällande i åratal har slagit mot de barn i störst behov av stöd i språk och inlärning. Men vi sa att nu får det vara stopp för detta, berättar Ida.
Förra året var Ida von Rosen en av initiativtagarna till kampanjen ”Nej till nedskärningar på Haninges förskolor”. Det var i januari 2021 som ledningsgruppen i Södra Handens förskoleområde skickade ut brev till anställda med budskapet att ”Vi kommer inte kunna ha den extra pedagogtid som vi har haft på flera av våra avdelningar, utan vi ser över och vänder på varje pedagogtimme”.
Rättvisepartiet Socialisterna och Ida byggde upp en digital kampanjgrupp med 85 anställda från hela Haninge och gick ut med ett upprop mot nedskärningarna i Mitt i Haninge. Under sommaren backade cheferna från nedskärningarna: De extra pedagogiska timmarna skulle få vara kvar.

Forskningen visar att tillgången till förskollärare är avgörande för likvärdigheten i förskolan.
– Med fler förskollärare på avdelningarna skulle färre barn behöva extra stöd i grundskolan, färre barn skulle bli hemmasittare, färre barn skulle hamna snett när de blir ungdomar. De styrande politikerna tänker inte långsiktigt, konstaterar Ida.
Det är inte bara barnen som drabbas – anställda går på knäna. Enligt undersökningen The show must go on från Lärarförbundet har 4 av 10 lärare övervägt att sluta som lärare. Det är dessutom lika illa i grundskolan som i förskolan.

I valet till Haninge kommunfullmäktige kommer det vara tydligt att det finns ett parti som kämpar för verklig förändring, för en likvärdig skola och förskola som inte lämnar något barn bakom och för ett stopp på de usla arbetsvillkoren. Det partiet är Rättvisepartiet Socialisterna, som ger fullt stöd till Förskoleupprorets kamp för bättre villkor. Vi uppmanar alla att sluta upp till deras protest den 14 maj kl 14.00 på Norrmalmstorg i Stockholm.

RS/OFFENSIV STÅR FÖR:
• Alla barns rätt till bra och fungerande skolor med tillräckliga resurser – kraftig satsning på stödundervisning och läxläsning i skolan.
• Nej till stordrift – ja till skolor i närmiljön. Kommunen måste ta fram en plan för nya skolor och förskolor i hela Haninge.
• Max 15 barn per storbarnsgrupp, 12 per mellanbarnsgrupp och 10 barn per småbarnsgrupp på tre anställda i förskolan.
• Max 20 elever per normalklass i grundskolan, gymnasiet, komvux och Sfi. Fler planeringstimmar behövs.
• Max 30 barn per fritidshemsavdelning.
• Nej till vinstdrivande friskolor som slukar skattepengar.
• Fullvärdigt komvux, återinför de nedlagda programmen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!