Första demonstrationen för apptaxiförare i svensk historia

Protesten var den första i sitt slag – RS/Offensiv ger sitt stöd till kampen (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Onsdagen den 7 december arrangerade Taxiunionen en demonstration i Stockholm i protest mot de dåliga villkoren och låga lönerna för gigarbetande förare på apptaxibolagen Uber och Bolt. Det är den första demonstrationen för apptaxiförare i svensk historia.

Taxiunionen är en relativt nystartad förening som organiserar taxiförare och egenföretagare som jobbar för appbolag som Uber, Bolt med flera. Appbolagen tar upp emot 25 procent av beloppet per resa, vilket gör att förarna behöver köra 80 procent fler resor än en vanlig taxiförare för att få ut samma lön. De har inte kollektivavtal och förarna räknas som egenföretagare istället för anställda.
Den 23 november besökte de Uber och Bolts huvudkontor för att lämna över en kravlista om bland annat mer rättvis prissättning och att förarna måste få vara med på möten där beslut som drabbar dem ska tas.
När de sedan inte fick något svar från företagen samlade Taxiunionen till en gemensam protest.

Demonstrationen samlade över hundra förare i en bilkaravan som långsamt och högljutt slingrade sig genom centrala Stockholm, med riksdagen som slutdestination. Gigwatch.se som granskar gigföretag och stödjer Taxiunionens kampanj deltog också i tåget.
Talkörer på svenska och engelska som ”Shame on Uber, shame on Bolt” (skäms Uber, skäms Bolt) varvades med “körsång” från hundra tutande taxibilar. Många förare talade om långa arbetsveckor för att få ekonomin att gå ihop och önskade att de hade mer tid till familjen.

Det finns en tydlig vilja att fortsätta kampanjen för bättre villkor och löner, och målet är att samla ännu fler på nästa demonstration.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!