Första maj – mot Nato och militarism

Rättvisepartiet Socialisterna på 1 maj i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Offensivs reportrar

STOCKHOLM

Enligt polisen deltog ca 25 000 personer vid Kungsträdgården där Vänsterpartiets demonstrationståg gjorde halt denna soliga 1 maj. Uppskattningsvis gick färre i själva tåget, men det var ändå något av en rekordnivå på antalet deltagare.
Vi i Rättvisepartiet Socialisterna hade ett eget starkt block med glad stämning. Våra omkring hundra deltagare fyllde blocket med röda fanor, banderoller och dessutom en del spontan allsång.
På våra banderoller stod det bland annat ”Mobilisera för klimatet, inte militarismen!”, ”Internationell Solidaritet” och på Unga Socialisters banderoller stod det ”Ändra systemet, inte klimatet!”.

Många viftade också med stoppskyltar med ”Nej till Nato!” som vi hade gjort. Talkörerna ekade i vårt block: ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal!”, ”Nej till Nato! Nej till Putin! Nej till krig!”, ”Jag vill inte dö i en sjukhuskö!” och naturligtvis klassikern ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!”.
Vi hade bokbord, sålde tidningar och knappar och samlade in namn­underskrifter mot medlemskap i Nato. Vi samlade in 13 163 kronor till kampen, och sålde 297 Offensiv och 40 prenumerationer.

Jag gick även runt i folkvimlet och ställde frågorna ”Varför demonstrerar du idag?” och ”Vilken är den viktigaste valfrågan?” till några demonstrationsdeltagarna:

Siiri:
– För att hedra minnet av alla kämpar i tidigare generationer i olika länder, inte minst arbetarklassens kvinnor. De viktigaste valfrågorna är nog att stoppa vinsterna i välfärden och den bästa möjliga skolan för alla, oavsett klassbakgrund. Skolan måste få kosta pengar och resurser! Och stoppa marknadshyrorna! Och klimathotet förstås!

Graciella Chamorro:
– Jag demonstrerar mot de ökade klassklyftorna. För tryggare och värdigare arbetsvillkor för arbetarna, för kampen mot kvinnovåldet, för asylrätten till alla som flyr krig och förtryck, mot rasism och diskriminering, för kampen för att rädda planeten och klimatet, för att göra världen socialistisk och krossa kapitalismen och imperialismen. För ett nej till Nato. Genom kamp får vi förändring!

Rolf Nilsson:
– Jag demonstrerar inte så ofta på första maj eftersom jag är skeptisk mot partierna, även de som påstår sig vara vänster. Jag vill se mer verkstad och mindre fagra löften.
– Rädda allmännyttan är den viktigaste frågan vid valet. Utan bostad har man inte ens en chans till ett liv. Det ska vara rimliga hyror som låginkomsttagare har råd med. Inga privatvärdar som ska sko sig på ett grundläggande mänskligt behov och demokratisk rättighet!
Katja Hildén

Göteborg

Uppemot 7 000 tågade i vänsterns demonstrationståg i Göteborg. Utöver en tydlig ”Nej till Nato”-prägel i tåget och bland deltagarna fanns det också talkörer mot skolprofitörer, krig och högerpolitiken, för fred, solidaritet och socialism.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog under dagen med bokbord, Offensiv, knappar och protestlistor mot Nato. Totalt samlade vi in 3 660 kronor och sålde 68 Offensiv, samt 7 prenumerationer.
Nu fortsätter kampen i Göteborg och hela landet för att bygga upp ett socialistiskt antikrigsmotstånd.
Robert Bielecki

Malmö

1 maj-tåget i Malmö drog cirka 5 000 deltagare som tågade genom Malmös gator. Rättvisepartiet Socialisterna deltog med namninsamling mot Nato och militarismen, tidningsförsäljning och bokbord. Vi sålde alla Offensiv och samlade in över 2 000 kronor.
Anders Wemmert

Boden & Luleå

1 maj-firandet började i Boden där medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna gick i ett demonstrationståg tillsammans med Vänsterpartiet och Syndikalisterna. Ett hundratal gick i tåget. Raymond Stokki (RS) var en av huvudtalarna:
– Krigshetsen som har fått alla riksdagspartier att enas om att öka den militära budgeten till 2 procent av BNP är en del av en chockdoktrin. Finansieringen av ökad militarisering kommer att betyda fortsatta nedskärningar i välfärden. Det enda som kommit ur Sveriges samarbete med Nato är fler människor som tvingats på flykt, sönderbombade länder, miljon efter miljon som gått till militär istället för sjukvård, äldreomsorg och skola.

I Luleå arrangerade RS torgmöte med bokbord och flygbladsutdelning utanför Smedjan.
Liv Shange Moyo, kommunfullmäktigeledamot för RS, presenterade talarna. Först ut var Ann-Christin Holmström (RS), undersköterska och skyddsombud på ett vård- och omsorgsboende i Luleå kommun.
– Äldrevården är nedmonterad. Brist på personal, brist på vikarier och underbemanning är har blivit det normala. Vi måste ha högre grundbemanning och schemaläggning hos oss som jobbar. Det är vi som jobbar som vet när vi behövs. För att få personal måste vi höja bemanning och löner, och vi måste få hållbara arbetstider. Det är det som behövs för bli attraktiv yrkeskategori och nu måste vi samla oss för att ta kampen för våra krav.
Även kommunfullmäktigeledamoten Jonas Brännberg (RS) hade vården som tema i sitt tal innan torgmötet avslutade av Liv Shange Moyo.
Carina Nordström

Östersund

RS deltog i Östersund, där tågets budskap var tydligt: försvara asylrätten!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!