Förstatliga hela bilindustrin

2009-02-04 15:38:02
Volvo PV och Saab redovisar jätteförluster. Nybilsförsäljningen rasar i Sverige och andra länder. Bilindustrins kris har förvärrats under de senaste veckorna.
För att rädda bil- och lastbilstillverkningen krävs förstatligande under de anställ- das demokratiska kontroll.

I slutet av 2008 la regeringen fram sitt stödpaket till bilindindustrin.
Regeringspaketet utlovade stöd och kreditgarantier på totalt 28 miljarder kronor, varav en stor del, upp till 20 miljarder kronor, var en statlig garanti för lån i Europeiska investeringsbanken (EIB).
För några veckor sedan ansökte Volvo PV om ett lån hos EIB motsvarande nästan en fjärdedel av stödpaketet. Regeringen gav grönt ljus för ansökan och Volvos planer, men det kommer att ta ett tag innan besked ges om Volvo får lån eller ej. Trots möjligheten till ett mångmiljardlån vädjar emellertid Volvo om ytterligare hjälp från regeringen.
Volvochefen Stephen Odell vill att regeringen snabbt återinför en skrotningspremie för gamla bilar, behåller och förlänger miljöbilspremien samt genomför skattesänkningar.

Efter historiska varsel och löfte  om regeringsstöd vill Volvoledningen ha mer. Annars blir det nya varsel och avskedanden.
Ett nytt varsel är ett allvarligt hot mot Torslandaverket, då Torslanda idag står strax över gränsen till två-skift. Med ytterligare ett varsel kan Volvo gå samma väg som Saab och dra ned produktionen till ett enda skift, vilket gör att halva fabriken är i farozonen.
Den 7 januari premiärvisades den nya konceptbilen S 60 på bilmässan i Detroit. Både Stephen Odell och Steven Armstrong har stora förhoppningar om den nya modellen. S 60:n är både liten och miljövänlig och ska börja produceras under år 2010.
Hur produktionen ska se ut är än­nu oklart. Hittills har de små bilarna byggts i Gentfabriken i Belgien, men den nya bilens produktion ska delas mellan Gent och Torslanda enligt nuvarande plan.
Även Verkstadsklubben välkomnade glatt den nya bilen och ser den som en frälsare som ska lösa alla problem. Dock inte för de som redan har lämnat fabriken eller de som nu riskerar att bli varslade.

visar då inte det som hänt att varken moderbolaget Ford eller Volvo PV har några lösningar för krisen? Vad man nu gör är att sätta allt sitt hopp till att en enda modell ska stabi­lisera läget så att Ford kan sälja Volvo till någon annan ägare.
Det brådskar med verkliga kampanjer för att rädda biljobben. Facket måste driva en aktiv kampanj för ett förstatligande av bilindustrin under de anställdas kontroll.

Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!