Förstudie: Förtryck i hederns namn

Socialisterna.org publicerar under våren 2020 ett antal publikationer som tidigare inte funnits i digital version.

Nedan finns en länk till den förstudie om förtryck i hederns namn som Mattias Bernhardsson skrev 2014 som kommunfullmäktigeledamot i Haninge kommun. Förstudien var ett förberedelsematerial inför partiets arbete att ta fram en motion med åtgärdsförslag till kommunfullmäktige.

När förstudien presenterades skrev RS ”Debatten om förtryck i hederns namn har intensifierats på senare tid. Det finns debattörer och politiker med helt skilda agendor och analyser – kända perspektiv i debatten har varit den feministiska, den intersektionella och den religiösa/kulturella. Rättvisepartiet Socialisterna har bekämpat förtryck i hederns namn under lång tid och vill även bidra till debatten om förtryckets karaktär och orsaker med en marxistisk analys. Mattias går exempelvis igenom könsmaktsordningen, hedersbegreppen, gemensamma och skilda nämnare i olika förtryckande strukturer, hur samhällelig utveckling påverkar medvetandet och värderingar, religionens roll, historiska erfarenheter från arbetar- och kvinnorörelsernas kamp samt applicerar Marx alienationsteori på hur förtryckare och förtryckta agerar. Allt mynnar i ett konkret handlingsprogram. ”

Läs förstudien här

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content