Försvara aborträtten – protester i 33 norska städer

2018-11-21 14:10:03

foto: Albert Andersen Øydvin
Vreden har väckts till liv i Norge efter regeringens planer på att inskränka aborträtten.

”Aldrig mer stickor – ja till självbestämd abort” löd talkörerna i lördags då stora protester genomfördes i 33 städer över hela Norge mot högerregeringens planerade attack mot aborträtten.

Demonstrationen i Oslo samlade över 8 000 arga demonstranter mot regeringens cyniska köpslående om kvinnors rätt att välja. Regeringspartierna Høyre, liberala Venstre och högerpopulistiska Fremskritts­partiet försöker säkra majoritet i Stortinget (riksdagen) genom att gå Kristelig Folkeparti (KRF) till mötes och offra kvinnors självbestämmande över sina egna kroppar.
Det går emot alla deras valprogram och mot KRF:s eget om och om igen upprepade löfte att inte samarbeta med Fremskrittspartiet. De brutna vallöftena från hela den borgerliga politiska eliten visar hur falsk och tom liberal och konservativ politik är. Det är tydligt att arbetarklassen är alltmer trött på deras odemokratiska maktspel.

Kvinnorörelsen – Kvinnefronten, Kvinnegruppa Ottar och Norsk Kvinnesaksforening – samlade tiotusentals demonstranter i 33 städer: Över 8 000 i Oslo, 4 000-5 000 i Bergen, över 2 000 i Trondheim, över 1 000 i Kristiansand, 700-800 i Stavanger, cirka 500 i Tromsö och ytterligare tusentals i mindre städer och byar.
Sosialistisk Ventreparti hade störst närvaro av partierna, och är det parti som hårdast kritiserat regeringen i Stortinget. Även Rødt och Arbeiderpartiet deltog. Absurt nog även Venstre – som sitter i regeringen! SV och V hade talare, och det var tydligt att V-talaren fick mycket färre applåder.
På demonstrationen i Oslo fanns också fler fackliga fanor. Sammantaget hade demonstrationen en tydlig vänster- och arbetarklassprägel.

Bakgrunden är debatten inom KRF, som tappade från 5,6 procent till 4,2 i valet 2017. Partiet, som då blev stödparti till regeringen, har tappat ännu mer i opinionen sedan dess. Partiledaren Knut Arild Hareide föreslog då att KRF skulle gå med i en regering ledd av Jonas Gahr Støre från Arbeiderpartiet, och kallade till en extra kongress i frågan. Om han hade vunnit skulle alltså högerregeringen ha tvingats avgå.
Samtidigt med diskussionen i KRF föreslog statsminister Erna Solberg att delar av abortlagen skulle ändras. Idag kan en läkare besluta om abort även efter den 12:e veckan om det finns medicinska skäl. Ändringsförslaget är att detta nu måste beslutas av en nämnd. KRF skulle stödja detta, men kräver också mer långtgående restriktioner. Inom KRF finns även de som helt vill förbjuda abort. Solberg gjorde sitt utspel för att påverka resultatet på KRF:s extra kongress och säkra att få sitta kvar. Regeringen är svag efter det senaste valet.
På kongressen den 2 november vann KRF:s högerflygel och partiet kan nu delta i en regering där Fremskrittspartiet deltar. Men många inom KRF är emot detta steg, då partiet tidigare har röstat för misstroendeförklaringen som fällde Frp:s invandringsminister Sylvi Listhaug. Det skulle kunna bli en splittring av KrF.

De rättigheter som kvinnor har uppnått genom lång och hård kamp står nu på spel för att den borgerliga och reaktionära regeringen ska kunna fortsätta. År 2014 slogs regeringens försök att ändra abortlagen tillbaka av de största demonstrationerna på internationella kvinnodagen 8 mars sedan 1975. Idag behöver kampen fortsätta och trappas upp, med sikte att fälla regeringen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!