Försvara lärarjobb och löner

2008-01-26 11:33:00
Över 100 lärare i Umeås grundskolor och gymnasier riskerar nu att förlora jobbet sedan sossarna och högeralliansen sagt nej till omställningspengar på 15 miljoner. Bakgrunden är minskade elevkullar och konkurrensen från friskolorna.

Eleverna blir alltså färre. I det läget vill kommunledningen varsla och säga upp lärare. Det är ett trångsynt och kortsiktigt tänkande som gör att man riskerar att förlora många kompetenta lärare. För redan om några år ökar antalet elever och det kommer, enligt prognoserna, behövas fler lärare igen! Men framförallt missar kommunledningen återigen ett gyllene tillfälle att höja kvalitén på skolan. Genom att behålla lärarna kan klasstorlekarna minska. Detta skulle verkligen kunna förbättra inlärning och arbetsmiljö, till skillnad från regeringens förslag om att börja sätta betyg på sjuåringar. Något som bara kommer att öka stressen hos många elever och lärare.

Nu är det inte bara minskat elevunderlag som hotar lärarjobben. Umeå kommun har bara avsatt ynka 2 procent till lärarnas löneökningar. Varje procent utöver detta riskerar att leda till neddragningar på verksamheten. Om lärarfacken skulle få igenom sina berättigade krav på 4,6 procent, kan det innebära att ytterligare uppemot 30 lärarjobb hotas! Detta är ett resultat av kommunens budgetregler som innebär att personalen tvingas betala sina egna löneökningar med nedskärningar. Det finns inga pengar, säger kommunledningen. Varken till omställningspengar eller löner. Men det är inte pengar som saknas. Kommunen går med överskott. Det handlar om politisk vilja, och om prioriteringar. Om två mindre kommuner som Skellefteå och Storuman har råd att avsätta mer än dubbelt så mycket till löneökningar för lärarna, borde Umeå ha råd. Både till att behålla de lärare som nu hotas av uppsägningar, och betala konkurrenskraftiga löner.

Trots alla löften i den senaste valrörelsen om att satsa på skolan och på lärarna, så går utvecklingen åt motsatt håll. Slutsatsen kan bara vara att vi måste göra som i Haninge kommun. Där lyckades föräldrar, elever och lärare nyligen stoppa omfattande läraruppsägningar genomatt demonstrera och protestera.

Anna Hedlund,
lärare och fullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna
Ingrid Eriksson och Jan Hägglund,
fullmäktigeledamöter Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!