Försvara socialisten Kshama

Högern försöker avsätta Kshama eftersom hon kämpar för rättvisa, välfärd och folket – allt sånt som högern avskyr (Foto: Seattle City Council).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Storföretagens och högerns kampanj för att avsätta socialisten Kshama Sawant ur Seattles kommunfullmäktige kommer att avgöras i ett extraval den 7 december.

Kshama Sawant, som är medlem i Socialist Alternative, valdes 2013 och har därefter vunnit två omval. Hon har använt sina åtta år till att driva frågor som tillsammans med kamp vunnit historiska segrar som minimilönen på 15 dollar i timmen och Tax Amazon, en skatt på storföretag för att finansiera bostäder.
Istället för kommunfullmäktigeledamöternas lön på 145,000 dollar (1,2 miljoner kronor) lever Kshama på en genomsnittlig arbetarlön och donerar majoriteten av sin lön till kamp och rörelser.

Storföretag som Amazon satsade miljontals dollar i valet 2019, men Kshama Sawant vann igen. Därför inledde de kampanjen (Recall) för att avsätta henne. Över 500 republikaner, bland dem Trumps största donator i delstaten Washington, George Petrie, har gett pengar till Recall. 
De stora fastighetsbolagens ägare stödjer Recall eftersom de vill stoppa Kshamas kamp för hyreskontroll. Senast i förra veckan vann den hyreskamp som Socialist Alternative och Kshama Sawant organiserar två viktiga segrar. Förslag om hyreshöjningar måste varslas sex månader i förväg, och de som inte har råd med höjningar på 10 procent ska få flytthjälp som motsvarar tre månaders hyra. Kampen mot höjningar, för hyreskontroll, fortsätter.

Kampanjen mot Kshama Sawant attackerar också hennes stöd till Black Lives Matter, inklusive att skära ner polisbudgeten och förbjuda dödliga vapen och grepp som kväver.
Kampanjen till stöd för Kshama använder samma metoder som lett till segrar för lågavlönade och hyresgäster – organiserad gräsrots­kamp med dörrknackning. bord ute på stan, möten  och manifestationer med fackligt aktiva, antirasister, kvinnokämpar och många fler för att bygga en verklig rörelse. 
Högern svarar med sina miljoner, massivt stöd av media och alla högerpolitiker. För att minska valdeltagandet manövrerade de så att inte omröstningen skulle infalla på den normala valdagen, i början av november. Recallkampanjen är en mycket stark motståndare.

Under september gav Kshama stöd till strejkande byggnadsarbetare, som krävde bättre villkor och högre löner. Medan vissa fackliga högerledare kritiserade henne för att ”lägga sig i” var responsen stark bland de strejkande, vilket kan ses på flera filmer på Youtube.
Fler än 20 lokala fack har antagit stöduttalanden för Kshama, och med tusentals små bidrag har försvarskampanjen samlat in mer pengar än någon motsvarande tidigare kampanj. 
Hundratals har anmält att de vill delta aktivt i solidaritetskampanjen för Kshama Sawant, som står för ett lysande exempel på hur valda socialister ska agera. Nu inleds slutspurten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content