Försvara vårdavtalet

2009-11-18 19:01:00
Som om inte det vore nog med de stora uppsägningar som är på gång inom landstinget här i Västernorrland och runt om i landet, hotar Sveriges kommuner och landsting att säga upp vårt avtal.

Efter vårdstrejken häromåret var vi många som var besvikna på avtalet. Idag, mot bakgrund av att arbetsgivarna försöker pressa fram lönesänkningar och nollavtal, har det kunnat kännas acceptabelt. Men inte ens dessa 2 procent som avtalet skulle ge är nu säkra.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) gick för två veckor sedan ut i media och hotade med att säga upp avtalet. Enligt våra fackrepresentan­ter kom detta helt utan förvarning från politikerna i SKL.
Inte nog med att flera hundra sjuksköterskor kommer att sparkas här på sjukhuset – de som får behålla jobbet kommer att få jobba hårdare och dessutom nu kanske till sämre löner.
Vårdförbundet har i ord protesterat mot SKL och kallat det ”krigsförklaring”. Men några protester i form av demonstrationer och liknande har vi inte sett till. Däremot en del uttalanden i tidningar liksom protestlistor på internet. Norrköpingssjukskö- terskan Ariann Jönsson startade Facebookgruppen ”Jag tänker inte av­stå min löneökning, jag kräver minst 2 % 2010” samma dag som SKL var ute med sin artikel om löneavtalet.

I Sundsvall diskuterar nu Vårdförbundet om att stämma Sundsvalls kommun. Orsaken till konflikten är att 35 sköterskor får sparken av kommunen när landstinget tar över hemsjukvården i Sundsvall.
Per Johansson
Sjuksköterska, Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!