Fort Europa kopierar Australien

2017-12-06 16:22:05

foto: Mstyslav Chernov Flickr CC


Sedan lång tid har Australiens regeringar, både tidigare socialdemokratiska och den nuvarande högerregeringen under premiärminister Malcolm Turnbull, tvångsdeporterat båtflyktingar som försökt nå landet till helvetiska flyktingläger på ön Manus, Papua Nya Guinea och önationen Nauru. 

”Den australiska regeringen trotsar skamlöst internationell rätt genom ett grymt system då de utövar tvång mot flyktingar och asylsökande som försöker komma in i landet. Hela systemet går ut på att hålla flyktingar och asylsökande borta från australiskt område”, skrev Amnesty International i en rapport som publicerades i oktober ifjol.

Den sista oktober i år stängdes lägret på Manus, som har drivits av Australiens regering, för att flyktingarna skulle flyttas till ett annat läger på ön. På ett våldsamt sätt började lägret att tömmas, vilket bara stärkte flyktingarnas fruktan för att flytten skulle innebära att de skulle bli kvar på ön för evigt eller tvångsdeporteras.
Under extremt svåra förhållanden – el och vatten hade stängts och redan från första början rådde brist på mat – inleddes en fredlig protest. Men efter tre veckor och sannolikt på uppmaning av Australiens regering inledde polisen i Papua Nya Guinea nya, brutala rensningsaktioner. Med våld tvingades flyktingarna in i bussar som sedan förde dem till det nya lägret i staden Lorengau. ”Lagen gäller även för flyktingar. Det enda de vill med sin aktion är få komma till Australien”, sa premiärminister Turnbull i en cynisk kommentar till polisens rensningsaktioner.

Enligt den kurdiske flyktingen och journalisten Behrouz Boochani, som flydde från Iran till Australien 2013 för att sedan tvångsförvisas till det ökända lägret på ön Manus, är det nya lägret ett ”värre fängelse än det tidigare”.
I brittiska The Guardian skriver Behrouz Boochani under rubriken ”Det här är helvetet” att: ”Efter mer än 20 dagars motståndskamp, utan mat, vatten och medicin, tvingades flyktingar i Manus till ett nytt läger. Människor som ännu var traumatiserade av polisens våld överfördes till Lorengau-lägret, som rymmer 280 personer, men som snart kom att hysa 400. Regeringarna i Australien och Papua Nya Guinea, som lyckats stänga det gamla lägret med våld, har i själva verket bara lyckats flytta problemet 24 kilometer bort.”

Inom EU finns det allt fler regeringar som ser Australiens omänskliga flyktingpolitik som ett föredöme och en modell som Europa bör anamma.
”Tidigare i år krävde Österrikes [dåvarande] utrikesminister Sebastian Kurz att EU skulle anta ’delar av den australiensiska modellen’, inklusive frihetsberövande utanför landets gränser, avvisningar av båtflyktingar till havs samt att vägra behandla asylansökningar från de man stämplar som illegala flyktingar. Även danska politiker har uttryckt liknande åsikter”, skrev Human Rights Watch den 29 september 2016. Sebastian Kurz är idag landets premiärminister efter att hans högerparti ÖVP vann höstens val.
I början av året rapporterade tidningar i Australien att representanter från sex europeiska regeringar har hållit hemliga samtal med Australiens regering om hur man skulle kunna stoppa båtflyktingar som försöker nå Europa.
Uppgifterna förnekades inte av Australiens migrationsminister Peter Dutton, som har erkänt att flera regeringar i Europa och EU har bett om råd om hur båtflyktingar ska stoppas.

I artikeln nedan från Socialist Party, CWI i Australien, ges såväl bakgrunden till flyktingarnas kamp på Manus som förklaringar till varför den kampen måste följas av intensifierad kamp i Australien mot högerpolitik och för asylrätt. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!