Fort Europa: Vatten och filtar till de i nöd ett brott?

Flera av de som har hjälpt flyktingar i Medelhavet står nu åtalade och riskerar långa fängelsestraff. Fort Europa kriminaliserar medmänsklighet (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

24 hjälparbetare och volontärer står åtalade för spioneri, penningtvätt, människosmuggling och bedrägeri. Deras brott? Att ha delat ut vatten och filtar till flyktingar på båtar utanför den grekiska ön Lesbos i Medelhavet år 2018. Vissa riskerar så mycket som 25 år i fängelse för detta ”brott”.

EU och Fort Europas inhumana flyktingpolitik har skärpts rejält de senaste åren; högre murar med mer taggtråd. Och de som undsätter flyktingar i nöd riskerar långa fängelsestraff, som i detta fullständigt makabra fall.
Rättegången startade förra veckan, den 10 januari. De åtalade nekar förstås till alla absurda anklagelser.
Detta är ett led i den allt mer rasistiska politiken som fler och fler EU-länder och EU som helhet för, där allt görs för att kriminalisera flyktingar och de som hjälper dem.

En av de åtalade, Seán Binder, säger till Amnesty International inför rättegången att:
– Om jag kan bli kriminaliserad för att mest ha delat ut flaskor med vatten och leenden kan vem som helst också bli det. Den här rättegången handlar om att de grekiska myndigheterna försöker krossa medkänsla och hindra människor från att söka säkerhet. Men jag litar på att rättvisan kommer att segra och att vi kommer att kunna fortsätta med våra liv.
Till The Guardian hösten 2021 sa Seán Binder också att han är ”livrädd” för att hamna i fängelse, då han minns de 106 dagar han tillbringade i ett häkte under förundersökning, innan han fick lov att betala en borgen på motsvarande 50 000 kronor och lämna Grekland:
– Jag har fått smaka på livet i fängelset på Chios. Det var bara skabb och vägglöss med 17 av oss inpackade i en cell. Polisens förvaringsceller var ännu värre, den mest fruktansvärda platsen på jorden; smutsiga, fönsterlösa rum fulla av asylsökande som bara fanns där för att myndigheterna inte hade någon annanstans att placera dem.

Allt görs för att kriminalisera flyktingar och de som hjälper dem.

RS/Offensiv och ISA menar naturligtvis att rättegången är en fars och omedelbart borde upplösas samt de åtalade släppas fria.
• Stoppa jakten på flyktingar. Asyl till alla som flyr från krig och förtryck.
• Riv Fort Europas murar – nej till kriminalisering av de som tvingas fly kapitalets och imperialismens krig, terror och förtryck samt de som hjälper flyktingar.
• Amnesti till alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. Gemensam kamp mot skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor – omfördela samhällets resurser för jobb, välfärd, bostad åt alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!