”Förtryck, tortyr och död väntar”

2006-10-26 15:22:01
Den nya Migrationsdomstolen i Stockholm har beslutat att avslå en asylansökan från en iransk homosexuell man. Samtidigt har nyligen Migrationsverket i fyra olika fall avslagit asylansökningar från homosexuella iranier. Bland andra RFSL och Amnesty har skarpt kritiserat besluten.

Enligt rapporter från exempelvis Amnesty pågår systematiska arresteringar, tortyr och avrättningar av homosexuella i Iran. För män gäller dödsstraff vid penetration och spöstraff för annan form av homosexuellt umgänge. För könsumgänge mellan kvinnor utdöms hundra piskrapp.
Migrationsverket har sedan augusti 2005 stoppat verkställande av alla avvisningar av homosexuella iranier i väntan på en utredning om situationen för homosexuella i Iran. Men nu har både Migrationsverket och nyligen Migrationsdomstolen beslutat att avslå ansökningar om asyl.

”UD brister i kunskap”

Myndigheterna pekar i sina beslut på UD:s rapport ”Mänskliga rättigheter i Iran 2005”. Rapporten konstaterar att islamsk rätt visserligen föreskriver ”grymma straff” för homosexuella handlingar, men att de flesta homosexuella kan undgå fara om de lever ”diskret och tillbakadraget”. UD:s rapport har fått omfattande kritik för brister i kunskap och insyn i situationen för homosexuella i Iran.
Den iranske mannen har berättat för Migrationsdomstolen att han i hemlandet våldtagits och misshandlats. Han fick sitt första avslag i juni 2005. Fallet är det första med en homosexuell iranier som avgörs i någon av de nya migrationsdomstolarna.
Migrationsdomstolen anser i sitt domslut att det inte finns något generellt skyddsbehov för homosexuella iranier och inte heller någon konkret och individuell risk för den asylsökande mannen att återvända.
RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson kallar avvisningsbeslutet ”fruktansvärt skamligt” och ifrågasätter domstolens resonemang och den UD-rapport det bygger på.
Den utvisningshotade iraniern kommer nu sannolikt att överklaga migrationsdomstolens beslut.

”Skamligt beslut”

Migrationsverket har nyligen avvisat fyra homosexuella iraniers asylansökningar.
RFSL kräver nu att Migrationsverket omedelbart ändrar sin praxis och beviljar asyl till asylsökande från Iran.
– Migrationsverket sänder tillbaka människor till förtryck, tortyr och död. Det finns inga godtagbara ursäkter för dessa avvisningar, säger Alex Fridunger, ordförande i RFSL Ungdom.
Frågan om homosexuella iranier ska beviljas asyl behandlas av myndigheter och domstolar i flera europeiska länder. I Tyskland fattade en domstol i augusti beslut om att en lesbisk flykting från Iran inte kan avvisas då hon riskerar dödsstraff på grund av sin sexuella läggning. Nederländerna har beslutat om en generell asyl om en flykting uppger iransk nationalitet, kan styrka sina personuppgifter och anger att han eller hon är homo- eller bisexuell.
Vid FN:s råd för mänskliga rättigheter, riktade den iranske gayaktivisten Arsham Pars sitt tal till de länder som tagit emot HBT-flyktingar från Iran: ”Om HBT-iranier lämnar sitt land så är det för att de förföljs och för att deras rättigheter nekas dem i Iran. Genom att inte ge dem korrekt stöd och lämna dem strandade i olika länder, statslösa och hemlösa, så begår ni också brott mot deras rättigheter.”
Tobias Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!