Fortsatt aktiv strejk ger resultat

2008-05-21 17:31:16
Samtidigt som vårdstrejken gick in på sin femte vecka intensifierades medlingssamtalen. Nya samtal pågår ikväll (tisdagen den 20 maj) när Offensiv går i tryck.
Strejken har fortfarande stort stöd. Tre av fyra stödjer strejken, enligt en opinionsundersökning som redovisades i tisdags. Även LO-toppen har åtminstone utåt tvingats att göra ett uttalande som kan tolkas som ett stöd till de vårdanställdas kamp för högre lön och uppvärdering.
Bland såväl Vårdförbundets medlemmar som allmänhet finns stöd för fortsatt strejk.
Strejken har väckt starka förväntningar, vilket inte gör det lätt för Vårdförbundets ledning att skriva under ett svekavtal. Detta trots att ledningen den senaste veckan har gjort allt för att förbereda medlemmarna på att det kommer att vara långt mellan strejkens krav och den uppgörelse man skriver på.
Medias och arbetsgivarnas angrepp mot strejken och lönekraven har bidragit till att stärka kampviljan. Inte minst Dagens Nyheters (DN) ständiga attacker mot strejken har fungerat som tändvätska.
Dagens Nyheter har skrivit flera ledare på temat att strejken är onödig och snarast måste avbrytas. DN har särskilt attackerat Vårdförbundet för att ge medlemmarna för stort inflytande. Efter att Vårdförbundets styrelse blivit överkörd av extrakongressen i april skrev DN lika indignerat som arrogant att: ”En klar majoritet ansåg inte att medlarbudet var acceptabelt. De 200 ombuden har naturligtvis en god insikt i vårdens vardag, men många saknar erfarenhet av en avtalsrörelses speciella metodik. Att ge dem veto över en känslig slutförhandling är uppochnedvända världen” (DN:s huvudledare den 22 april).
Den 15 maj skrev DN i ännu en huvudledare att strejken är oansvarig och därför måste avblåsas. Enligt DN skulle strejken inte kunna bli framgångsrik eftersom den saknade stöd hos fackliga ledare och politikerna.
När det i själva verket är precis tvärtom; det är politikerna och de facktoppar som attackerat strejken som saknat stöd.
Sant är dock att de etablerade partiernas representanter i arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges kommuner och landsting) förenats i sitt motstånd mot strejken. Socialdemokraternas tre ledamöter i SKL:s förhandlingsdelegation har inte haft någon annan uppfattning än högeralliansens fyra ledamöter. Enligt Ingela Gardner Sundström (m), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, har inte heller någon annan inom SKL:s ledning framfört en avvikande uppfattning. Det betyder att både vänsterpartiets och miljöpartiets representanter i SKL:s styrelse ser sig som arbetsgivarrepresentanter.
Men vem representerar politikerna och vilka står bakom dem, förutom några likasinnade pampar och välavlönade redaktörer som får bra betalt för att angripa löntagare som kämpar? En sak förenar topparna och det är oron över att strejken ska bli en framgång och att den ska inspirera andra att kämpa.
Fortsatt strejk är en förutsättning för ett bra avtal.
Vårdförbundet måste också använda sig av det stöd man har och mana TCO till att anordna omedelbara stöddemonstrationer runt om i landet. Är TCO inte berett till detta måste Vårdförbundet ta initiativ till stora riksomfattande demonstrationer. Vidare krävs att kampen för högre lön kopplas till striden för en upprustning och utbyggnad av den offentliga sjukvården.
Efter fem veckors strejk är det än viktigare med utåtriktade manifestationer som visar på det stöd som finns.
Vårdförbundets ledning måste sätta sin tillit till medlemmarnas kampvilja och allmänhetens stöd.
Det finns ingen prutmån – nej till svekavtal!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!