Fortsatt kamp för flyktingamnesti

2006-08-15 22:57:06
Förra årets kamp för en flyktingamnesti blev en riktig folkrörelse. Året 2005 var ett år av avslöjanden då det gäller svensk flyktingpolitik. 9 av 10 asylansökningar avslogs. Sverige fick flest anmärkningar av FN:s tortyrkommitté. Migrationsminister Barbro Holmberg menade att de apatiska barnen ”fejkade”. Samtidigt firade man på migrationsverket utvisningar med tårta och champagne.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) spelade en viktig roll i rörelsen och på vissa håll i landet var partiets agerande helt avgörande. Men vi menar att kampen nu måste gå vidare.
I april 2005 protesterade RS i Piteå mot flyktingpolitiken under statsminister Göran Perssons besök. Detsamma gjorde vi i Härnösand, där Persson för första gången medgav att ”de apatiska barnen borde få stanna”.

Protestdagar

Påtryckningar på regeringen fortsatte kanske främst genom de stora landsomfattande protestdagar som genomfördes 7 maj och 10 september.
Rättvisepartiet Socialisterna ser de eftergifter som regeringen tvingades till efter protesterna som en delseger. Men vi anser också att särskilt vänsterpartiet svek kampen för en amnesti när man sa ja till Perssons budget medan miljöpartiet fortfarande stred för att i alla fall ”de flesta barnfamiljer skulle få stanna”. Med ett tufft och gemensamt agerande hade en full amnesti kunnat vinnas.
När det gäller att återinföra asylrätten visar de senaste åren på flera kampinitiativ tagna av RS.
I Luleå deltog RS aktivt i skolungdomarnas kamp för att Niada Bajraktari och hennes familj skulle få stanna, vilket de till slut fick efter mängder av protester. I Sundsvall spelade RS en avgörande roll i protesterna som gav uppehållstillstånd åt ”Törnrosa”. Rättvisepartiet Socialisterna samlade också in över 25 000 namn för en allmän flyktingamnesti. På flera orter tog RS initiativ till lokala nätverk utifrån den nationella kampanjen, Flyktingamnesti 2005, och ledde på en del håll demonstrationer den 10 september.
För Rättvisepartiet Socialisterna är kampen för att återinföra asylrätten en mycket viktig fråga som måste kopplas samman med andra frågor, som exempelvis kampen mot rasism.

Attack från nazister

Detta visades tydligt i Göteborg där RS har stöttat de asylsökande sudaneserna genom att anordna debatter och demonstrationer, samla in namn, o s v. Natten mot 6 juni attackerade nazister de sudanesiska flyktingarna under deras pågående hungerstrejk. Snabbt fanns medlemmar från RS på plats och fler attacker kunde undvikas. Senare på dagen samlades 500 personer i en spontan demonstration mot nazistiskt våld och för att återinföra asylrätten.
I Luleå står Rättvisepartiet Socialisterna på lördag som medarrangör till en demonstration för att försvara asylrätten och stoppa sverigedemokraterna (sd) i valet. Därefter hålls även en debatt angående svensk flyktingpolitik där RS deltar.
Regeringens omänskliga flyktingpolitik kombineras med attacker på andra grupper i samhället. Samtidigt skyller rasistpartier som sd dessa försämringar på flyktingar och invandrare.

Kampfråga

Därför måste aylfrågan kopplas samman med andra angrepp på arbetare och ungdomar, till exempel hårdare villkor för sjukförsäkring och a-kassa, i kampen för att försvara arbetsrätten och stoppa nedskärningarna.
Attacker på flyktingar och invandrares rättigheter kommer inte att ge fler jobb eller mer pengar till skola, vård eller omsorg som rasistpartierna menar. Istället hotar de bara den enighet som behövs i kampen mot den nyliberala politik som idag förs av de etablerade partierna över hela höger-vänsterskalan.
Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp som ett socialistiskt alternativ i valet den 17 september.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!