Fortsatt kamp på Birger Jarl

2008-07-30 16:17:14
Efter sju organiserade blockader vägrar Rederi Allandia fortfarande att ens förhandla om att stoppa diskrimineringen av pakistanska anställda.

Polisen ingrep i den senaste blockaden och förklarade att SAC-syndikalisterna, det fack pakistanierna tillhör, bara fick ha blockad på ena sidan av resehallen.
Blockaderna organiseras för att tvinga rederiet till förhandlingar genom att visa för passagerarna på Birger Jarl hur pakistanierna diskrimineras efter att i många fall arbetat mellan sju och 23 år ombord.
Rederiets talesperson Wolf­gang Kukol har flera gånger sagt att bolaget förlorar 400 000 kronor i månaden om de har icke-EU-medborgare anställda, men vägrar att redovisa hur de kan förlora så mycket på de 19 nu avskedade arbetarna som tjänar omkring 20 000 kronor i månaden, d v s mindre än 400 000 totalt. Hur kan då rederiet förlora mer?
SAC har anmält fallet till Arbetsdomstolen, men det kan ta sex till åtta månader innan det kommer upp.

Tre arbetare har redan ­förlorat sina jobb eftersom deras visum gick ut och rederiet vägrade att skicka in några papper till Migrationsverket. SAC planerar fler blockader och att trappa upp kampanjen för rättvisa, inklusive en bojkottkampanj.
Talat Butt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!