Fortsatt kampvilja bland strejkande

2008-05-21 17:34:07
– Vi säger upp Dagens Nyheter! Den reaktionen kom från flera medlemmar i Vårdförbundet sedan DN:s ledarsida för tredje gången angripit strejken. Samtidigt visar en ny mätning att 73 procent stödjer strejken, som nu pågått i en månad.

Till och med bland de fyra högerpartiernas väljare är stödet 67 procent (82 procent av rödgröna väljare ger stöd). Bara 12 procent av högerväljarna anser att strejken innebär en mycket stor risk för patienterna.

Antistrejkpropaganda

Det kan jämföras med DN: ”Vårdförbundet tar på sig ett tungt ansvar när man på detta sätt äventyrar människors liv och hälsa”, skrev ledarskribenten Peter Wolodarski den 14 maj. Och dagen efter hade DN en huvudledare med rubriken ”Blås av strejken”. Högern driver denna propaganda därför att de är motstånda­re till kollektiv kamp. Istället för att öka lönerna för ”samtliga medlemmar” talar DN om att ”premiera goda individuella arbetsinsatser”. En framgång för Vårdförbundet skulle inspirera andra. Det skrämmer högern, men är samtidigt orsa­ken till att ­alla löntagare har skäl att ­stödja strejken.

Det finns pengar

Strejken sägs kosta för mycket – men vad kostar det om sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och de andra strejkande inte har en lön att leva på? Det finns pengar – se bara på storfö­re­tagens vinster och direktörernas löneklipp. I en annan artikel påpekar också DN att landstingens ”främsta ekonomiska bekymmer” beror på att högerregeringen inte höjt statsbidragen.
Trycket från Vårdförbundets medlemmar mot ett dåligt avtal är fortsatt starkt, men det finns också en oro för ett dåligt avtal. Nu behövs det att TCO:s andra fack tillsammans med de strejkande organiserar ­stora solidaritetsdemonstrationer för att öka trycket.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!