Fortsatt spänt i den lokala lönerörelsen

2007-07-11 12:31:44
De lokala förhandlingarna inom metallindustrin går vidare. Förra veckans vilda strejk på Volvo Umeverken har nu följts av att man slutit avtal i Göteborg.

– Från början var budet från företaget nästan noll. Men efter förhandlingar och att de anställda visat sig ”griniga” har Volvo gått med på ett avtal som de flesta anställda betraktar som hyfsat, säger Dennis Olsson, gruppordförande på Lastvagnar i Göteborg.

1 800 kr på två år

Konkret innebär avtalet löneförhöjningar på ca 1 800 kronor på två år. Dessutom höjer man inbetalningarna till de anställdas pensionsförsäkringar. Totalt innebär detta ett lokalt påslag med ca 1 procent utöver det centrala avtalet.
På fabriken i Umeå finns en fortsatt ilska mot företagets ovilja att erbjuda lokala påslag.
– Avtalet i Göteborg visar att det finns betydligt mer utrymme än de 0,35 procent som man erbjudit lokalt, säger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande vid den lokala Volvoklubben.
– Men företaget har en fortsatt hård attityd. Man säger att 70 personer finns med på en lista som riskerar löneavdrag eller prickningar. Dessutom hotar man med att lämna de lokala förhandlingarna helt om nya ”vilda” åtgärder vidtas.
Förhandlingarna kommer att återupptas efter semestrarna. Från Göteborg rapporteras också om hårda tag i förhandlingarna inom Volvo PV, där Ford är arbetsgivarparten.
Även bland gruvarbetarna i Boliden jäser missnöjet. Där har företaget vidtagit den ovanliga åtgärden att ensidigt betala ut det centrala avtalets 3,4 procent.
– Vi begärde en löneökning på samma nivå som LKAB-arbetarna, säger Krister Lundgren, ordförande för förhandlingsdelegationen som representerar 800 arbetare, till LO-tidningen.
Men när arbetsgivarna ville undanta städerskor och andra servicearbetare från löneförhöjningen sa facket nej – och nu står man utan lokalt löneavtal.

Det jäser på många håll

På många håll vädrar man också missnöje med de centrala förhandlingarna. Krister Lundgren menar att gruvarbetarna har missgynnats av industriavtalet.
Dennis Olsson från Volvo i Göteborg vittnar om ett stort missnöje på fabriken när det centrala avtalet slöts:
– Folk var stridsberedda – men så skrev Metalledningen på ett avtal utan att ens ha skramlat med vapnen. Reaktionen blev missnöje och uppgivenhet. Kanske är det därför så många har överraskats positivt av det lokala avtalet. Man hade nog förväntat sig mindre.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!