Förtvivlan på Scania i Sibbhult

2006-12-09 23:30:56
Även i Sibbhult är stämningen chockad efter Scanias beslut att flytta minst 400 av 550 jobb till Södertälje. Men hittills har inga störningar rapporterats i produktionen.

– Vi tillverkar världens bästa växellådor. Scania gjorde en vinst på fem miljarder förra året. Och så lägger de ner oss och tjänar några hundra miljoner. Jag trodde det var ett skämt när vi fick meddelandet, säger Edo Mesanovic till LO-tidningen.
Att protestaktioner diskuterats, men hittills inte blivit av, framgår av ett brev till Offensiv från en förtvivlad arbetare: ”Det som slog mig var hur lite vi faktiskt kan göra på laglig väg. Strejk är olagligt och kräver enorm enighet, men med tanke på att det kommer vara ett antal jobb kvar i Sibbhult att slåss om så är klyftan stor som universum mellan de som har chans att få jobb och de stackare som varken har kompetens eller ålder”.
– Sibbhult ligger i en mer utsatt region (nordöstra Skåne) än Falun. Men det är här vi tappat motivationen. Orsaken kan vara att det är klart i Sibbhult med en entreprenör som tar över, spekulerar Torbjörn Pedersen, IF Metalls klubbordförande i Falun, i LO-tidningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!