Förvirringen består när Kirunapartiet består

2010-01-14 15:00:22
Med röstsiffrorna 33-21 beslutade i helgen det andra medlemsmötet i följd att Kirunapartiet inte ska läggas ned.

Sedan ett år tillbaka har Lars Törnman och partiledningen förberett för en nedläggning och ett sammangående med Socialdemokrater­na. Socialdemokraterna har redan brutit sin allians med de traditionella borgerliga partierna och Lars Törnman har blivit kommunalråd bredvid socialdemokraten Kenneth Stålnacke.
Nu avgår Kirunapartiets ordförande Lars Törnman och stora de­lar av partiledningen för att gå över till Socialdemokraterna och tar med sig sina kommunfullmäktigeplatser. Om det räcker för att få majoritet i kommunfullmäktige återstår att se. Vad Kirunapartiets väljare tycker om att deras röster nu blivit ”social­demokratiska” skulle vara intressant att veta.
Sedan Kirunapartiet bildades år 1994 i protest mot S urartning blev det snabbt uppenbart att partiet inte skulle utvecklas till ett nytt arbetarparti. Partiet har varken varit ett kämpande parti eller haft något som kan liknas vid ett socialistiskt program. Istället har kirunapartisterna när de suttit vid makten genomfört samma nedskärningar som de etablerade partierna.
Mer än någonsin är det dags för att bygga ett verkligt demokratiskt, kämpande och socialistiskt arbetaralternativ i Kiruna.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!