Fossilkramare förvrider IPCC:s klimatslutsatser

Protest mot CCS i Australien i början av året (Foto: Matt Hrkac / Flickr CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

I veckan släpptes den sista av tre delrapporter i IPCC:s sjätte utvärdering av klimatförändringarna. Medan rapporten visar på ett akut behov av omställning visar världens regeringar på ökade ansträngningar att greenwasha IPCC:s arbete, för att kunna fortsätta som förut.

IPCC:s tredje rapport i vad som kallas sjätte utvärderingen (AR6) handlar om att staka ut en vägkarta för hur utsläppen av växthusgaser ska kunna minska dramatiskt den närmaste tiden för att klara vad som är nödvändigt – att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader.
Eftersom rapporten handlar om lösningar är den också den mest politiska och kontroversiella. Det märktes i att rapporten försenades med 6 timmar på grund av ett 40 timmar långt maratonmöte där världens regeringar skulle komma överens om rapportens ”sammanfattning för beslutsfattare” – ett nytt rekord i IPCC:s 34-åriga historia.
Inte oväntat drev Saudiarabien framgångsrikt igenom ett helt nytt avsnitt om geologisk lagring av koldioxid (CCS), som lyftes fram som en viktig lösning och sätt att använda kol och olja längre och undvika ”strandade tillgångar”. ”USA var tysta om CCS. De verkade nöjda med att låta Saudiarabien vara skurkarna”, kommenterade Teresa Anderson från ActionAid International (Climate Home den 4 april).
Sällan har det varit tydligare att politikerna sätter vinsterna för planetens överlevnad! ”CCS har blivit fossilindustrins nödutgång”, kommenterade en förhandlare.

Även om sammanfattningen har urvattnats av greenwashande politiker är dock själva rapporten en förödande dom över oförmågan att ställa om och behovet av snabba utsläppsminskningar. Här är några viktiga slutsatser:
1. Fönstret för att klara 1,5 grader och till och med 2 grader minskar snabbt. Redan har 80 procent av vår koldioxidbudget använts, vilket innebär att utsläppen måste vända nedåt senast 2025. De planer som presenterades vid COP26 räcker inte till 1,5 grader eller ens i närheten av att klara 2 grader.
2. De CCS-metoder som sammanfattningen betonar som positiva konstaterar rapporten är otestade, dyra och problematiska i stor skala. Även återskogning och andra sätt att ”naturligt” suga koldioxid ur atmosfären har problem och kan inte ersätta drastiska minskningar av användandet att fossila bränslen, men kan med en hållbar implementering spela en positiv roll.
3. Kol, olja och gas måste bort. Att ta bort fossila subventioner kan minska utsläppen med 10 procent till 2030.
4. Omställning betyder rättvisa. Bland de ”billigaste” sätten att minska utsläppen är att förbättra fattiga människors levnadsstandard.
5. Utbyggd och billigare kollektivtrafik, hållbar stadsplanering, omställning till återbruk och återvinning kan snabbt minska utsläpp med minst 5 procent.

Sällan har det varit tydligare att förändringen måste komma underifrån, från klimatrörelsen i allians med arbetare, och att det vinstdrivna system som skapar fattigdom, krig och miljöförstöring idag och föröder vår framtid måste avskaffas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!