Framgångsrik fossilgasblockad!

Av Kristofer Lundberg // en artikel ur Veckotidningen Offensiv

I lördags så stängde flera hundra personer ned Skarvikshamnens in- och utfarter i Göteborg i protest mot fossilgasanläggningen inne i hamnområdet.

Folk- och miljörörelsen Folk mot fossilgas stod bakom den lyckade aktionen som är en del av en tre dagar protesthelg mot fossilgas.

Infarterna till hamnen blockerade och effektivt kunde demonstranterna hindra lastbilar att ta sig in och ut. Protesten var en del av en internationell protest mot fossilgas.

Civil olydnad har länge varit en av miljörörelsen kännetecken om än det var länge sedan som en så omfattande och framgångsrik aktion organiserat i Sverige.

Aktionen riktade sig mot fossilgasterminalen LNG Göteborg. Det är inte den första protesten men hittills den största. LNG Göteborg väntar på regeringens godkännande att få ansluta en nybyggd importterminal för fossilgas till det västsvenska gasnätet, vilket enligt miljöorganisationer skulle riskera att låsa in Sverige i ett fortsatt fossilberoende i 40 ytterligare år när utvecklingen borde gå åt motsatt håll. Regeringen förväntas fatta beslut i frågan kommande veckor.

Det var en fredlig demonstration som bevakade av ett massivt polispådrag men utan polisingripanden. Manifestationen folkliga karaktär försvårade för polisen att ingripa så våldsamt som de brukar mot denna form av avancerade kamp metod.

Paralellt med blockaden hölls en massiv stöddemonstration för blockaden. Demonstrationerna gick från Färjenäsparken där även en föreläsningsserie och debatter pågår i ett stort cirkustält.

– För både människors och klimatomställningens skull behöver vi agera när ny infrastruktur för fossilenergi byggs, år 2019. Klimatkrisen är här. Fossilgasexpansionen är här. Men det är motståndet också, säger Jennie Nyberg, talesperson för Folk mot fossilgas.

Med dagens manifestation kombinerat med den stora Amazonas demonstrationen i Stockholm kan vi se en ny generation miljöaktivister kliva in på den politiska scenen och kämpa för sin och planetens överlevnad.

Det blir tydligt för allt fler att kapitalismens rovdrift och profitjakt står i direk motsättning till människor och naturs behov. Rättvisepartiet Socialisterna ger vårt fulla stöd till denna nya progressiva miljörörelsen som nu växer fram globalt. Vi tror samtidigt att det är nödvändigt att den inte bara förblir antikapitalistisk i sin framtoning, utan också söker allians med vänstern, folk- och arbetarrörelsen och tillsammans arbetar fram ett socialistiskt aktionsprogram för en total samhöllsomvandling som garanterar människors och miljös överlevnad.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!