Från Rättvisepartiet Socialisterna till ett nytt namn för en ny tid

Rättvisepartiet Socialisterna byter namn, vilket det nya namnet blir ska partiets medlemmar besluta om på en konferens den 22 april (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 22 april firar vi att Offensiv fyller 50 år. Men vi tar också ett viktigt nytt avstamp inför framtiden, då Rättvisepartiet Socialisterna kommer att byta namn på en namnbyteskonferens samma dag. Det blir tredje gången vi byter namn (Arbetarförbundet Offensiv 1993 och Rättvisepartiet Socialisterna 1997). Offensiv har pratat Mattias Bernhardsson och Natalia Medina om namnbytesfrågan.

Varför byter Rättvisepartiet Socialisterna namn?

Mattias Bernhardsson:
– De som känner oss genom kamp och lokal organisering vet vad vi handlar om. Men för de som hör om oss för första gången är själva namnet viktigt som första intryck. Att ha begreppet parti i namnet är en nackdel, då de flesta – med rätta – är otroligt besvikna på de etablerade partiernas svek och tomma ord. Vi vill inte associeras med riksdagspartierna.

Natalia Medina:
– Vårat gamla namn har spelat ut sin roll. Det kom ur Rättviserörelsen och var tidsenligt då, stämde in på tiden. Nu behöver vi ömsa skinn och byta till ett namn som är mer passande för den kommande tidens uppgift.

Hur skulle ett nytt namn underlätta i en ”ny tid”?

Mattias Bernhardsson:
– Ett tydligt namn som bäst sammanfattar vad vi vill och varför man borde gå med är nyckeln för att kunna växa. Särskilt i en tid då situationen objektivt skriar efter ett socialistiskt alternativ, men där ett sådant saknas helt bland riksdagspartierna.

Natalia Medina:
– Det viktigaste för oss är inte vårat namn, utan det är vad vi fyller det med. Men ett namn kan underlätta i hur människor ser oss, eller hur folk uppfattar oss.

Är inte Rättvisepartiet Socialisterna ett bra namn?

Mattias Bernhardsson:
– Både ja och nej. Bland de många som känner oss genom alla otaliga kampanjer och segrar i bostadsområden och arbetsplatser, men själva inte varit aktiva, finns en föreställning om att vi ”kämpar åt dem”, att vi som parti ska fixa biffen och de själva behöver inte vara aktiva.
– Ibland kan man höra nån på torget ropa ”Hörni! Ni som heter Rättvisepartiet, varför gör ni inte det här och det här och det här?”. Men vi kan inte förändra samhället själva, eller åt någon annan lika lite som man förändrar samhället genom att rösta i ett val och sen går hem.
– Arbetarklassens frigörelse måste vara deras eget verk. Delen ”Rättvisepartiet” i vårt namn ger fel intryck om vad vi handlar om.

Natalia Medina:
– Det VAR ett bra namn, men vi är i behov av någonting annat nu.

Vilket namnförslag förespråkar du, och varför?

Mattias Bernhardsson:
– Socialistiskt Alternativ. Det behövs ett verkligt demokratiskt och socialistiskt alternativ för arbetare och unga – i Sverige och i hela världen. Den extrema högervridningen av de flesta riksdagspartierna, med uppiskad rasism och den mest arbetarfientliga politiken i modern tid, måste mötas med motstånd och med ett socialistiskt alternativ.
– Vänsterpartiets politiska innehåll är otydligt och uppfattas som bara ”lite mer rättvist”, de är inget socialistiskt alternativ och de kräver inte det som behövs: att samhällets stora rikedomar, som skapats av arbetarklassen, ska ägas gemensamt och kontrolleras av sina skapare som får samhället att gå runt – inte den rikaste procenten aktieägare.
– Tar vi namnet Socialistiskt alternativ heter vi exakt det vi står för. ”Vilka är ni?”: Socialistiskt Alternativ. ”Vad står ni för?”: Ett socialistiskt alternativ. Klockrent!

Natalia Medina:
– Jag förespråkar Socialistisk Offensiv. Det är både ett namn som anspelar på våran rika kamphistoria och det återknyter till våran tidning, men det siktar också på den fortsatta kampen.
– Vårat förra namn Rättvisepartiet Socialisterna lade många betoningen på ”rättvisa”, och ”socialisterna” försvann. Nu genom att sätta Socialistisk först visar vi att vår viktigaste uppgift är socialismen, att det är det vi strävar efter.
– Men vi vill också vara där kampen är, och också driva på kampen. Det tycker jag Offensiv och Socialistisk Offensiv betonar. Det är också ett kortare namn än Rättvisepartiet Socialisterna och det skiljer också ut oss från andra, från reformisterna; utan att använda ordet ”revolutionär” anspelar det ändå på att vara revolutionärt.
– Jag tror och hoppas att namnet Socialistisk Offensiv kan appellera till personer som är villiga att kämpa och vara aktiva.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!