Frankrike gav stöd till egyptiska dödspatruller

Det franska Merlin III-planet som användes för den spaning som sedan rapporterades till egyptiska militär, som i sin tur genomförde utomrättsliga avrättningar.

Av JONAS BRÄNNBERG // Artikel i Offensiv

I början av februari anmäldes Frankrike till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna för sin delaktighet i dödande av hundratals civila egyptier. Det var det franska undersökande mediehuset Disclosed som 2021 via läckta dokument avslöjade den statliga terrorn.

– Genom en hemlig fransk-egyptisk luftövervakningsoperation vid den libyska gränsen har tusentals civila dödats. Frankrike var medvetna om dessa utomrättsliga avrättningar och potentiella brott mot mänskligheten, men lät de fortsätta, säger ”Mohammed”, medlem i Egyptians Abroad for Democracy, en av de NGO:er som har tagit fallet till internationell domstol.

Det är skrämmande att läsa Disclosed avslöjande. Med ”kriget mot terrorism” som ursäkt startade Egypten och Frankrike 2015 ett samarbete om att ”säkra gränsen” mot Libyen med hjälp av franskt övervakningsteknik och personal. Avtalet var en del av ett nära samarbete mellan Frankrike och den egyptiska diktatorn al-Sisi, som bland annat innefattade Frankrikes försäljning av 24 stridsflygplan och två fregatter till Egypten för 5,6 miljarder euro.
Redan några månader efter att den så kallade Operation Sirli hade inletts stod det klart att underrättelseuppgifterna huvudsakligen användes av den egyptiska militären för utomrättsliga avrättningar av misstänkta smugglare.
Enligt Disclosed visar dokument som de har fått tillgång till att franska styrkor har varit inblandade i minst 19 bombningar mellan 2016 och 2018. I juli 2020 sa de egyptiska myndigheterna själva att 40 000 ”terrorister och smugglare” har dödats under de senaste sju åren.

– Första gången detta avslöjades var 2017 genom skådespelaren Hisham Abdullah, som efter sin flykt från Egypten hade en talkshow på tv i Turkiet. Han fick samtal från familjer i Egypten, som indikerade att militären hade dödat deras barn och släktingar vid den libyska gränsen. Det hände hela tiden, utan utredningar eller rättegång, berättar ”Mohammed” och tillägger att Hishams show nu har stoppats på grund av Erdoğans allt närmare relation med Egypten.

Enligt Disclosed är smuggling av cigaretter, mat, droger med mera från Libyen ett sätt för många unga egyptier på landsbygden att komma ur extrem fattigdom.
Det franska teamet på plats rapporterade redan under Operation Sirlis första år till sina överordnade om hur deras information används för att bomba smugglare. Informationen gick ända upp till presidenten. När Macron tillträdde 2017 och träffade al-Sisi sade han, enligt en summering av mötet, sig vara ”fullständigt insatt i operationen i Egypten”. En hemlig fransk rapport från samma år pekar ut att Egyptens prioriteringar med operationen i första hand var smugglare, i andra hand ”illegala” flyktingar och först i tredje hand terrorism.

– Det var när den franska staten inte lyssnade på varningar som någon till slut läckte informationen. I egyptisk media är de döda ”terrorister”, men det finns ingen bas för det, det har aldrig gjorts några utredningar, säger Mohammed.

De dokument som Disclosed har läckt visar tvärtom på att aktiviteterna i området INTE var kopplade till terrorism, utan ”simpel affärsmässig smuggling”.

– Denna smuggling har pågått i många år, ibland med direkt inblandning av korrupta egyptiska militärer. Trots det bombar egyptisk militärflyg dem, berättar Mohammed.

När Macron besökte Egypten 2019 hade oron inom militären och hans egen administration stigit. ”Afrikabyrån” i presidentpalatset pekade på nödvändigheten av “juridiska regler” för operationen, och en annan rapport krävde ett slut på övergreppen i operationen.
Inget tyder dock på att detta hände. Istället fick diktatorn al-Sisi 2020 den högsta ordensmedaljen av Macron under sitt statsbesök, följt av en ny försäljning av 30 stridsflygplan till Egypten.
Sedan Disclosed avslöjande 2021 har franska domstolar vägrat att ta upp fallet och undersöka om franska myndigheter och regeringen har begått brott. Istället greps 2023 en av de journalister som stod bakom reportaget, Ariane Lavrilleux. Det är orsaken till att Egyptians Abroad for Democracy och det feministiska nätverket CODEPINK tar frågan till den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Vad hoppas ni uppnå med rättegången?

– Vi vill att franska och egyptiska myndigheter hålls ansvariga. Vi är en röst för det egyptiska folket. Vi vill ge upprättelse för de civila som har dödats. Lag och rätt ska vara bas för agerande, inte ursinningslöst våld. Vi vill också dokumentera. Presidenten och andra ledare kommer inte att sitta vid makten för evigt. En dag kommer al-Sisi få stå till svars för de brott som han har begått mot sitt folk.

Kan förtrycket i Egypten stoppas?

– Det finns alltid hopp, men bilden är mörk i närtid. Vi kämpar som oppositionella och lyfter fram de brott som regimen begår mot civila. Vi behöver vara folkets röst när de inte kan tala på grund av situationen. Det kan bli en ny revolution i Egypten, vilket är det som al-Sisi försöker att undvika genom att använda järnnäven. Han vet att om det händer är han förlorad, avslutar Mohammed. ■

Förtrycket i Egypten:

• Hundratusentals politiska fångar, inklusive barn. Många dör på grund av medicinsk försummelse.

• Tusentals dödades i samband med al-Sisis militärkupp och hundratals försvann.

• Alla som talar ut riskerar fängelse eller död.

• Fria fackföreningar har krossats och strejker är i praktiken förbjudna. Egypten är ett av de 10 värsta länderna i världen för arbetare.

• Kvinnor och hbtq+-personer är grovt förtryckta.

Hela Disclosed avslöjande kan läsas här: https://egypt-papers.disclose.ngo/en/chapter/operation-sirli

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!