Frankrike i revolt mot högerpolitik

2006-12-09 23:56:05
I Rouen deltog cirka 50 000 ungdomar och arbetare. Från hela Frankrike rapporteras om rekordstort deltagande – i Paris marscherade 700 000, i Marseille 300 000 osv. Sammanlagt närmare tre miljoner enligt fackföreningarna.

Rättvisepartiet Socialisternas stöduttalande, som lästes upp av Jonas Brännberg efter demonstrationen inför tusentals i Rouen, fick ett väldigt entusiastiskt mottagande.
I Rouen var det fortfarande stor uppslutning bland ungdomar, samtidigt som fler industriarbetare deltog, till exempel från en nedläggningshotad kemifabrik. Den slogan som fick bäst respons på demonstrationen var kravet på generalstrejk.

Dags för generalstrejk
– Gauche Révolutionnaire (CWI i Frankrike) var det enda politiska parti som sålde sin tidning, med krav på obegränsad (icke tidsbegränsad) generalstrejk och nytt arbetarparti, säger Lina Westerlund.
Tyvärr har bara enstaka fack vågat föra fram kravet på en obegränsad generalstrejk. Facken har istället begränsat rörelsens krav till att bara handla om CPE, fast det i själva verket handlar om ett nyliberalt systemskifte som kommer att drabba alla arbetare, inte bara ungdomar.
Sarkozy, Villepin och Chirac är skakade av massprotesterna och en reträtt är inte omöjlig.
Samtidigt är repressionen mot de unga demonstranterna brutal. Rouen kan liknas vid en stad under belägring, där tusentals kravallpoliser provocerar ungdomar och skrämmer befolkningen.
För att slå tillbaka CPE måste nu fackledningarna ta ledningen för en upptrappad kamp med generalstrejk om inte regeringen omedelbart backar.

Lina Westerlund
Nikolaj Cyon
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!