Frankrike: Nya strejker mot Sarkozy

2007-11-08 10:42:19
”Efter sex månader vid makten står Sarkozy inför sin hittills svåraste stund. De strejker som väntar kan betyda att november blir en svart månad för presidenten” (den franska nyhetsbyrån AFP den 6 november).

Den 13 november inleder järnvägsarbetarna nya strejker mot regeringen och dagen efter startar el- och gasarbetarna sina strejker.
Den 20 november går andra offentligt anställda (sjukvårdsanställda, lärare och statstjänstemän) ut i strejk om inte regeringen drar tillbaka sina planer på att skära bort minst 22 900 offentliga jobb nästa år.
Det är fråga om den största jobbslakten inom den offentliga sektorn på sex år. De offentligt anställda stöds av studentorganisationer, vilka också har uppmanat till strejk samma dag.
Den 29 november planerar domare och andra grupper inom domstolsväsendet att gå ut i strejk.
De järnvägsanställda och arbetarna inom energisektorn har inte satt någon tidsgräns för sin strejk. Deras nya strejkvarsel är en fortsättning på den framgångsrika strejk som genomfördes den 18 september till försvar för pensioner och arbetsvillkor.
Strejken den 18 oktober, med massdemonstrationer runt om i Frankrike var den största på mycket länge.
Frankrike står inför en het senhöst. Proteströrelsen kan utvecklas till att bli lika framgångsrik som den år 1995, då strejker och demonstrationer stoppade exakt samma förslag som Sarkozy nu vill trumfa igenom.
Vad som krävs är att protesterna samordnas och att fackföreningarna gemensamt utlyser en generalstrejk.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!