Frankrike: Sarkozy under hård press

2008-06-25 15:47:32
Den franska högerregeringen under president Nicolas Sarko­zys ledning utmanas av arbetarnas och de ungas kamp.

Under våren har elever, studenter och lärare strejkat och demonstrerat mot nedskärningar och ­avskedanden. Hamnarbetarna har sedan mitten av april strejkat och blockerat ­hamnarna i protest mot privatiseringar.
Flera stora riksomfattande strejker och aktionsdagar har ­genomförts mot försämrade pensioner samt längre arbetsdagar.
Den 15 maj strejkade och demonstrerade över en miljon mot nedskärningar och jobbslakt inom den statliga sektorn. En vecka senare stannade landets transporter när samtliga större fackliga centralorganisationer protesterade mot försämrade pensioner.
De papperslösa har strejkat och kämpat för sina krav och mot regeringens massutvisningar.
Dessutom har landets yrkesfiskare bedrivit kamp mot höjda bränslepriser.
I förra veckan genomfördes nya strejker mot att Sarkozy vill avskaffa  lagen om 35-timmarsveckan.
Sarkozys regering, som skulle symbolisera den nya starka och kompromisslösa högern, befinner sig under stark press.

Nu krävs generalstrejk

Det är  bara den fackliga ledningens vacklan och oförmåga att ena kamprörelserna som gör att Sarkozy ­ännu inte har tvingats till reträtt. Regeringen kan därför stappla vidare mot ett nyliberalt systemskifte à la EU.
Om facken tillsammans med elever och studenter förenas i en generalstrejk finns förutsättningar för att kunna besegra regeringen.
En upptrappning av kampen i Frankrike skulle vidare bli ett hårt slag mot EU:s nyliberalism och militarism, eftersom landets regering under Sarkozy nu har tagit över EU:s ordförandeklubba.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!