Frankrike: Storstrejk mot försämrade pensioner

Foto: Wikimedia Commons G.Garitan

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I tisdags (den 7 mars) inleddes den hitintills största fackliga mobiliseringen mot den franska högerregeringens försämringar av pensionerna. Fackföreningarna har lovat att ”sätta Frankrike i blockad” om regeringen inte drar tillbaka sitt förslag på att höja pensionsåldern från 62 till 64 år och påtvinga landets arbetare och dagens unga ett nytt, sämre pensionssystem som påminner om det svenska.

I allt utom namnet inleddes en 48 timmar lång generalstrejk den 7 mars, som sedan kommer att följas av ”rullande strejker” från olika arbetargrupper som kan stanna landet i veckor. ”Till skillnad från tidigare strejker har många av veckans stridsåtgärder inget slutdatum, utan strejkerna väntas pågå under en längre tid och det kan leda till att livet i Frankrike stannar upp i flera dagar i sträck”, rapporterade den franska nyhetsbyrån AFP i tisdags.

El- och gasarbetarna har till exempel uttalat att nu ”höjs insatsen med en svart vecka” och som bland annat innebär att kärnkraftverk stängs, olje- och gastillförseln stryps samtidigt som lågavlönade hushåll och småföretag garanteras energi genom ”Robin Hood-liknande aktioner” samt exempelvis att högerpolitikers kontor helt släcks ner.

Strejkerna och demonstrationerna som inleddes i tisdag är de sjätte i ordningen sedan förslaget till försämrade pensioner presenterades i januari i år. Den nu pågående strejkrörelsen inleddes redan på söndagskvällen med att lastbilschaufförerna gick ut i strejk, och följdes sedan av vägblockader och blockader av bränsleleveranser tidigt på tisdagsmorgonen. Redan innan tisdagen erkände en talesperson för regeringen att ”den 7 mars kan bli den värsta vi upplevt”.

Inte bara arbetare, utan även pensionärer, studenter och elever, deltar i protesterna som kan bli de största på länge. Kampen mot pensionerna har förenat de olika fackliga centralorganisationerna. Ilskan har dessutom fått extra bränsle av de provokativa låga lönebud som arbetsgivarna har lagt fram i de branscher där avtalsrörelsen inletts.

Regeringen under ledning av president Macron har inte gett några signaler om att man är beredd att backa och dra tillbaka förslaget. Men regeringen ”möter hårt motstånd från både parlamentet och gatan, två av tre stödjer protester mot pensionsförslaget, enligt en undersökning opinionsundersökning som publicerades i måndags” (AFP den 7 mars).

Efter omfattande protester åren 2019-2020 drog regeringen tillbaka ett liknande förslag. Dagens kamp, som går längre än för tre år sedan, kan tvinga regeringen att ta ett steg tillbaka och åtminstone lägga förslaget på is. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!