Franska lärarna går ut i sin andra storstrejk

CGT Éducation var ett av de många franska facken som organiserade strejken. Nästa storstrejk äger rum den 27 januari (Foto: quinn norton / Flickr CC).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Lärarstrejken i Frankrike pressade fram en viktig delseger i kampen för smittskyddsåtgärder. Nu mobiliseras för nästa storstrejk som äger rum den 27 januari.

Brist på stöd och smittskydd mitt under den växande infektionsvågen från omikronvarianten av covid-19 har lett till en växande frustration bland Frankrikes lärare – en frustration som briserade i vad franska tidningar kallar en ”historisk” lärarstrejk. 
Det var den 13 januari som lärarna gick ut i strejk, två dagar efter att premiärministern Jean Castex tillkännagav de senaste ändrade riktlinjerna för test och isolering. 
Ändringen innebär att tre hem­tester nu kan användas för att avgöra om en elev kan återvända till skolan, snarare än de mycket mer tillförlitliga antigen- eller PCR-­testerna som tas på apotek eller i ett labb.
Med en redan oroväckande smittspridning, rekordmånga sjuka lärare och brist på skyddsutrustning på skolorna innebar regeringens försämrade riktlinjer att miss­nöjet rann över. 

Strejken organiserades som ett gemensamt initiativ av de franska lärarfacken FSU, UNSA, FO, CGT Éducation, SNALC, SNE, SUD Éducation, MNL och FIDL samt federationen av föräldraråd (FCPE). I ett gemensamt uttalande för­kla­rar organisationerna att:
”Hela utbildningvärlden har nått oöverträffade nivåer av utmattning och förbittring. Ansvaret för denna kaotiska situation ligger helt och hållet hos ministern och regeringen, med tanke på de ständiga föränd­ringarna, de ohållbara protokollen och bristen på resurser för att säker­ställa att utbildningssystemet fungerar”.

75 procent av landets lärare deltog i strejken, enligt det största lärar­facket FSU. Även rektorer, skolsköterskor, vaktmästare, lokalvårdare och föräldrar anslöt sig till protesterna.
FCPE, som samlar 280,000 föräldrar, manade föräldrar att hålla barnen hemma under strejken. Hälften av grundskolorna i Frankrike fick hållas stängda.
Den franska utbildningsministern Jean-Michel Blanquer svarade med nedsättande och ansvars­frånsägande kommentarer, som att ”de strejkar mot ett virus”. Men regeringens reträtter talar ett annat språk.

Kampen har lett till viktiga del­segrar: fem miljoner FFF-2-andningsmasker ska delas ut till lärare (särskilt de som undervisar barn som är för små för att själva bära munskydd), 3,300 vikarier ska anställas för att ersätta sjukskrivna lärare och möten om smittskydd samt arbetsmiljö ska hållas med facken två gånger i månaden. Det visar att kamp lönar sig.
Men detta är dock långt ifrån tillräckligt utifrån situationen menar strejkorganisatörerna, som nu kallar till ännu en landsomfattande strejk den 27 januari.
Bland kraven finns att det ska finnas lämplig skyddsutrustning (FFP2-masker, kirurgiska masker, CO2-sensorer, luftrenare och självtester) för alla anställda och alla elever, isolering av kontakter inom familjen, ett stopp för alla på­gående nedskärningar, fler anställda lärare och större vikariepool för att klara situationen under smittspridnings­krisen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!