Franska valet: Nederlag för Macron – framgång för vänstern

Den Mélenchonledda vänsterkoalitionen NUPES blev näst störst i parlamentsvalet (Foto: Cancillería Ecuador / Wikimedia Commons).

av Offensiv

Den andra avslutande omgången av det franska parlamentsvalet den 19 juni slutade i ett svidande nederlag för president Emmanuel Macron, som bara två månader efter att han valdes som president förlorar den egna majoritet han och hans parti, La République En Marche! (LREM), har haft i nationalförsamlingen.

Ensemble (Tillsammans), den valallians som Macrons parti har format med andra, mindre borgerliga partier, vann i årets val bara två femtedelar av antalet platser i nationalförsamlingen, mot tre femtedelar i förra valet 2017. Tre av Macrons ministrar jämte nationalförsamlingens talman blev inte omvalda. Valresultatet skakar om inte bara det franska etablissemanget, utan hela den europeiska maktelit som har sett Macron som en garant för stabilitet.
För första gången på 30 år har inte den sittande presidentens parti/valallians egen majoritet i nationalförsamlingen och redan hörs det varningar om att den politiska kris som valresultatet är ett uttryck för kan resultera i nyval.

Valet blev däremot en stor framgång för den nya vänsterkoalitionen NUPES (Folkets nya ekologiska och sociala union) bestående av Jean-Luc Mélenchons parti France Insoumise (LFI, ”Det okuvade Frankrike”), den gröna vänstern, det socialdemokratiska så kallade socialistpartiet och kommunistpartiet, som blev näst störst i valet med över 31 procent av rösterna och 131 platser i nationalförsamlingen.
Men egentligen vann vänstern en ännu större framgång eftersom ”Ytterligare 22 platser gick till olika andra vänsterkandidater, varav en del var anslutna till NUPES även om de om de inte kandiderade under dess namn (detta är anledningen till att de flesta nationella nyhetsbyråer anger NUPES en högre siffra än 131)”, rapporterade den franska nyhetsbyrån France24 den 21 juni.
NUPES gick till val med krav på bland annat nej till höjd pensionsålder och den ”pensionsreform”, som påminner om den svenska som Macron vill införa, samt kräver höjda minimilöner, priskontroll och offentliga jobbsatsningar som finansieras med ökad beskattning av de superrika, men säger inget om behovet av att bryta med kapitalismen.

Valresultatet sände också en varning: Marine Le Pens högerextrema Nationell samling vann 89 platser i nationalförsamlingen i årets val, tio gånger fler platser än 2017. I procent fick partiet omkring 17 procent av rösterna, mot åtta procent 2017.
Extremhögerns valframgång skedde till stor del på bekostnad av den traditionella högern, det tidigare regerande Republikanerna, som gjorde ett nytt katastrofval och förlorade 40 platser i nationalförsamlingen (från 101 till 61).
Valdeltagandet var lågt, inte ens 47 procent deltog i valet. Bland unga (18-24 år) och lågavlönade var valdeltagandet ännu lägre, 29 respektive 36 procent.
Macron kommer sannolikt att försöka regera med stöd av Republikanerna eller åtminstone delar av den sönderfallande traditionella högern. För NUPES gäller det att med valframgången i ryggen ta initiativ till kamp på gator och torg mot Macron och extremhögern samt för genomgripande, varaktiga förbättringar, vilket kräver en socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!