”Frige Nader Sherko nu”

2008-09-03 15:21:47
”Frige Nader Sherko nu” och ”Stoppa utvisning till Irak” var talkörer som trängde in på Migrationsverket och flyktingförvaret i Kållered utanför Göteborg förra onsdagen. Inlåst står Nader Sherko och tittar ut på sina barn, ingen i protesten står oberörd. Detta är svensk asylpolitik.

Det var för tre veckor sedan som trebarnspappan Nader Sherko var på väg till sitt arbete då polisen under en rutinkontroll stoppade honom. Då han saknade uppehållstillstånd togs han till förvaret och låstes in. Nader kommer från den kurdiska delen av Irak och har bott i Sverige i åtta år. Han har år efter år fått tillfälligt uppe-hållstillstånd, ett år åt gången.
Han har sin fru här som också är asylsökande, två söner på 12 och 13 år och en liten flicka på åtta månader som är född i Sverige. En av sönerna är dess-utom sjuk och har epilepsi.
Rättvisepartiet Socialisterna, Iran-ska flyktingars riksorganisation och Irakiska flyktingars förbund agerade direkt när familjen kontaktade oss. Några dagar senare samlades 50 personer som trotsade spöregnet.
– Nader Sherko och hans familj är några av de 6 000 irakier som hotas av utvisning på grund av den svenska regeringens och myndigheternas kriminella agerande, sa Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialister­na. Han fortsatte med att kräva att Nader skulle friges, att han och hans familj skulle beviljas uppehållstillstånd och att asylrätten skulle återinföras.
Vid flera tillfällen vek sig samtliga talares röster av att se den otröstliga familjen. Fler demonstrationer kommer att följa upp utanför Migrationsverket och flyktingförvaret för att uppmärksamma om den omänskliga politik som skiljer familjer och sliter sönder människors liv i dagens Fort Europa.
 Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!