8 mars: Frige Yasaman Aryani!

av Johannes Lundberg // ur vecktidningen Offensiv

På 8 mars, internationella kvinnodagen ifjol, deltog Yasaman Aryani i en protestaktion, utan hijab. Aktionen filmades och klippet fick stor spridning i och utanför Iran. I april greps hon och under sommaren kom straffet, 16 års fängelse.

I domen menas att hon och de två andra deltagarna har ”uppmuntrat och möjliggjort moralkorruption och prostitution” och de fick tillsammans 55 års fängelse. Amnesty uppger att kvinnorna inte haft möjlighet till advokat och de har vittnat om tortyrliknande förhållanden, samt att de hotats under den så kallade rättsprocessen. Efter protester internationellt har straffet sänkts till 9 år och 7 månader.

Kvinnor i Iran har allt sedan den av Khomeni kidnappade revolutionen 1979 levt som en andra klassens medborgare. Tvångsslöja som infördes bara tre veckor efter maktövertagandet är en av regimen viktig del i förtrycket mot kvinnor. Slöjtvånget kom sedan att följas av införandet av Sharialagar, som tryckte kvinnans rättigheter 200 år tillbaka i tiden.

Kvinnor är inte bara förtryckta på daglig basis eller att de fängslas som Aryani. Tortyr, spöstraff och avrättning hör också till sharialagarna. De senaste 6 åren har i snitt 17 kvinnor per år avrättats i Iran. Men kvinnorna är inte bara de främsta offren, utan också de främsta kämparna. Så var det 1979, under upproren 2009 och än idag. Rättvisepartiet Socialisterna skickar i samband med internationella kvinnodagen våra starkaste solidaritetshälsningar till Irans kvinnor i kampens frontlinje mot regimen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!