Fritidsgårdarna räddas – men nya nedskärningar kommer

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

De starka protesterna gav resultat och visar att kamp lönar sig. Nu måste de övriga nedskärningarna stoppas! (Foto: Kristofer Lundberg)

Efter fortsatta massiva protester i Angered räddades fritidsgårdarna i Gårdsten och Bergum, medborgarkontoren i Angered Centrum och Hammarkullen samt fältassistenterna.

Redan innan Stadsdelsnämnden (SDN) Angered öppnade sitt möte samlades människor utanför. Där fanns personal och unga från Bergums fritidsgård, Gårdsten fritidsgård, Kultur Atom, fältarna och andra.
Från högtalarna hördes argumenten om varför nedskärningarna skulle stoppas. 
Redan dagen innan hade Rättvisepartiet Socialisterna inför 1 000 personer i Hammarkullen uppmanat till fortsatta protester. 
SDN Angereds möte var extrainkallat efter att det ordinarie mötet veckan innan hade skickat tillbaka tjänstemännens förslag på nedskärningar. Tjänstemännen lade dock samma förslag på nytt.

Tack vare de hårda protesterna fanns det inget parti som ville försvara förslaget – inte ens Moderaterna som stödde tjänstemannaförslaget kunde med att argumentera för det på mötet, som på nytt var fullsatt av personal, ungdomar och föräldrar som en efter en kritiserade förslaget. 
Alliansen accepterade delar av förvaltningens förslag, som stängning av medborgarkontoren och en nedläggning av fritidsgården i Bergum. Alliansen ville även skära ned på administration, individ- och familjeomsorg samt samhälle och kultur.

Demokraterna och Socialdemokraterna hade gått samman och lagt ett gemensamt yrkande där de sparar på köpt vård och boende. De ville också spara 2,5 miljoner kronor på individ- och familjeomsorg samt 1,1 miljoner på administration.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville inte se några nedskärningar. De konstaterade i sitt yrkande att underskottet kommer från ett ökat antal orosanmälningar, vilket stadsdelen inte fått kompensation av staden för. De yrkade på att använda det egna kapitalet.
Nämnden gick på S och D:s förslag och V lade med sina röster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!