”Fritidsgården är ett andra hem för många”

Ungdomar på Lyckebygården organiserade en protest mot nedläggningarna (Foto: Mattias Bernhardsson).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Den 3 december organiserade ungdomar från Lyckebygården en protest mot Haninges nedläggning av deras fritidsgård samt tre andra fritidsgårdar. 

Den 23 oktober beslutade Idrotts- och fritidsnämnden i Haninge att lägga ned fyra av kommunens åtta fritidsgårdar. Det är S-C-L-KD-styret som alltså lägger ned fritidsgårdarna i Lyckebyn, Dalarö, Vendelsömalm och Tungelsta. Helt utan dialog med vare sig ungdomar eller fritidsledare.
– Gården är ett andra hem för många. På en fredagskväll kan det vara 70 ungdomar på Lyckebygården, säger Konrad Krawiec som tog initiativ till protesten.

Efter sommaren blev Haninge kommun diplomerad som en av blott fyra svenska kommuner som en ”barnrättskommun” av Unicef. Nu skulle barn och ungdomars åsikter tas tillvara på. Kort därefter kom beslutet att stänga hälften av fritidsgårdarna helt utan dialog. Beslutet och  kommunen kritiseras nu starkt av Rädda Barnen i Haninge.
Julia Engström från Rättvisepartiet Socialisterna har överklagat nedläggningarna till Förvaltningsrätten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!