Funktionsvarierade drabbas hårt av covidkrisen

Trine Blombacke Sofie och Britta Berggren (Foto: Privat).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

Nästan 9 000 personer som är äldre, eller personer med funktionsnedsättning, har under pandemin inte fått den vård och omsorg som de enligt LSS har rätt till. Det är Inspektionen för vård och omsorg som har fått fram dessa siffror. Funktionsvarierade betalar ett högt pris för pandemin och den kris som dagens ekonomiska system har gått in i.

Dagarna blir väldigt annorlunda under pandemin, hela dagordningen påverkas. Kan du inte förflytta dig utan bistånd av bil, såsom taxi eller färdtjänst, blir du väldigt ”inlåst”, när många är hindrade att ta färdtjänst på grund av smittrisken. 
Om du då är ensam hemma påverkas allt, till och med din tidsuppfattning. När du inte kan hänga upp dagarna på dina vanliga rutiner, som sjukgymnastik, bad, eller föreningsverksamhet, blir det väldigt svårt.

Offensiv har besökt en dagverksamhet och intervjuat Trine Blombacke Sofie. Trine är 27 år, har en medfödd skada och har jobbat på Fyrens dagverksamhet i sex år.
– Jag kommer hit varje dag, jag åker buss till arbetet och har ett veckoschema för arbetsdagarna på Fyren. Jag hjälper mycket till i caféet – med disken, göra sallad, eller smörgåsar. Jag har även bad, sång, gympa och att träna teckenspråk med i mina arbetsuppgifter.
Trine har en lägenhet i en gruppbostad och blir ledsen när hon inte får träffa de hon vill träffa.
– Jag tycker det är trist att så mycket kvällsaktiviteter är inställda och att även helgaktiviteter är inställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!