Fuskarnas regering

2006-10-18 14:29:04
”Hårdare tag mot brottslighet”, ”sätt stopp för fusket” och ”man ska göra rätt för sig.” Känns orden igen? Det är citat från högeralliansens valrörelse. Men det dröjde inte mer än en vecka vid makten innan de första skandalerna uppdagats, och redan nu har två av Reinfeldts ministrar avgått.

Aldrig tidigare har en minister tvingats avgå så tidigt, och det ser ut att kunna bli fler. Först ut var handelsminister Maria Borelius.
Hennes totala brist på verklighetsförankring visar sig med att hon under hela 90-talet hyrt in en barnflicka utan att betala skatt. Trots att hushållet hade en inkomst på 16 miljoner, ansåg hon sig inte ha råd att betala skatt. I Nyhetsmorgons utfrågning försade sig Borelius: ”Så här i efterhand kan jag nog tycka att vi borde gett henne skäligt betalt.
Vad hennes felsägning antyder, är att hon inte bara betalat barnflickan svart, utan inte heller gett henne tillräckligt betalt.

Bolag i skatteparadis

Dessutom så anmälde hon sitt TV-innehav först i onsdags förra veckan. Som om inte detta vore nog, har hon dessutom smitit från att skatta för sin lyxvilla med ett värde på cirka 10 miljoner, genom att låta ett Jerseybaserat bolag stå som ägare för det.
Nästa minister att avgå blev nye kulturminister Cecilia Stegö Chilò. Som kulturminister var hon högst ansvarig för Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion, som finansieras av TV-licensen – vilken hon själv smitit från att betala i 16 år.
Hon trodde hon skulle komma undan med att anmäla innehavet fem dagar innan hon blev minister.
Även Stegö Chilò har hyrt in barnflickor svart. Hon har i dagarna dragit på sig två polisanmälningar – en från Radiotjänst och en från Transportarbetarförbundet.
”Att anlita svart arbetskraft är olagligt. Det är min plikt att anmäla då vi arbetar mot svart arbetskraft”, säger Transportarbetarförbundets ordförande Per Winberg.

”Valde att inte betala”

Kulturministern blev därmed den andre att avgå, men ministerfusket slutar inte här.
Migrationsminister Tobias Billström har inte heller betalat sin TV-licens, och han ser enkelt på saken: ”Jag valde att inte betala eftersom jag inte tyckte att SVT producerade några bra program”.
Kanske blir Billström nästa som får gå.
Enligt utrikesminister Carl Bildt är det inga problem att ministrarna skattefuskar: ”Det är inte personerna det är fel på, det är skattesystemet”.
Att en låginkomsttagare inte har råd att betala till exempel sin TV-licens är förståeligt. Men att dessa tre ministrar har haft råd visas nu när de ska betala retroaktivt upp till 20 000 kronor.
Detta är inte de sista skandalerna som skakar den myglande högerregeringen, vars mentalitet är inbyggd i överklassens självpåtagna fuskande och girighet.

Peter Henriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!