Fyra journalister mördade i Mexiko första månaden på 2022

Redan 2010 demonstrerade mexikanska journalister mot morden. I januari 2022 har redan fyra mördats (Foto: Knight Foundation / Flickr CC).

av Andreas Lindgren // Artikel i Offensiv

På måndagen den 31 januari blev Roberto Toledo ihjälskjuten på en parkeringsplats i Zitácuaro i delstaten Michoacán i Mexiko rapporterar The Guardian (den 31 januari) och Al Jazeera (den 1 februari). Zitácuaro är ett våldsamt område där flera kriminella grupperingar slåss om kontrollen över illegal trädfällning.

Enligt Armando Linares, chef för nyhetsbyrån Monitor Michoacan där Roberto Toledo var anställd, rapporterade nyhetsbyrån om flera kontroversiella ämnen såsom olovlig trädfällning, organiserad brottslighet, och korruption i lokalstyret. De arbetade även på reportage om kampen för självbestämmande i tre ursprungsbefolkningsområden. Armando Linares berättar i ett videoklipp på sociala medier att nyhetsbyrån fått motta hot under en längre tid, vilka förverkligades under måndagen.

Roberto Toledo var den fjärde journalisten i Mexiko att mördas i år, men ännu fler har utsatts för attacker. Mexiko har länge varit en osäker plats för journalister, men på senare år har situationen förvärrats ytterligare. Sedan december 2018, då nuvarande presidenten Andrés Manuela López Obrador (även kallad Amlo) kom till makten, har 32 journalister mördats. Situationen har orsakat protester bland aktivister och journalister över landet som menar att staten inte gör tillräckligt för att skydda journalisterna.
President Amlo avsäger sig ansvar genom att hävda att situationen är resultatet av ett nyliberalt arv, samt att politiska opponenter försöker blåsa upp situationen för att skapa misstroende för det mexikanska styret. Men flera av de som har mördats har varit med i ett federalt skyddsprogram. Journalisten Laura Sanchez säger till Al Jazeera att hjälpen är undermålig. Hon menar att skyddsprogrammet förser journalisten med en panikknapp, men att signalen går till en polischef som är korrupt. Situationen har förvärrat misstron mot staten och dess institutioner, och enligt The Guardian är lokala journalister som granskar kopplingen mellan politik och organiserad brottslighet de som är mest utsatta – sådana som Roberto Toledo.

De tre övriga som mördats i januari är José Luis Gamboa (10 januari), Margarito Martinez (17 januari) och Lourdes Maldonado López (23 januari). Ingen av morden är ännu ouppklarade, och enligt en källa till Al Jazeera så förblir 90 procent av journalistmorden i Mexiko oupplösta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!