Gå med Socialistiskt Alternativ på Luleå Pride!

Socialistiskt Alternativ (då Rättvisepartiet Socialisterna) på Luleå Pride ifjol. Gå med oss i år – för en kämpande hbtq+-rörelse! (Foto: Vilgot Karlsson)

av Socialistiskt Alternativ Luleå // Artikel i Offensiv

Helgen den 18-19 augusti går Luleå Pride av stapeln. Som vanligt blir det en efterlängtad mötesplats för hbtq+-personer från hela Norrbotten och i år ett extra viktigt tillfälle att protestera mot SD och extremhögerns hbtq+-hat. Trots att programmet känns politiskt urvattnat jämfört med tidigare år finns också fortfarande viktiga seminarier att delta på.

Till skillnad mot en del andra Pride-evenemang är det mesta fortfarande gratis, förutom till exempel långfilmerna på Folkets Bios Pride-filmfestival. Där visas för övrigt många intressanta filmer hela veckan, däribland klassiska Pride, som visar solidariteten mellan hbtq+-rörelsen och strejkande gruvarbetare i Storbritannien på 1980-talet.
Övriga seminarier är i år samlade på ett Pride-house i Quality Hotel, ”vår officiella hotellpartner”. Viktiga möten och seminarier där är:
• Drop-in med asyladvokat för hbtq+-flyktingar (mer än 90 procent får avslag, till exempel från länder som Iran och Uganda). 18/8 kl 10.
• Seminarium av RFSL:s mottagning för de som har utsatts för omvändelseförsök. 18/8 kl 13.
• Hatbrott och våld i nära hbtqi+-relationer. 18/8 kl 17.

Tyvärr saknas seminarier om de kanske mest brännande frågorna: Kulturkriget från höger och attackerna på transpersoner, krisen i vården och särskilt den könsbekräftande vården, och hur man politiskt ska ta strid mot rasism, utvisningar av hbtq+-flyktingar och alla andra som flyr förtryck.
Precis som andra Pride-evenemang har Luleå Pride avpolitiserats. I pressmeddelandet inför årets Pride nämns inget politiskt tema, och paraden beskrivs enbart som ett tillfälle att ”fira kärleken och mångfalden”.
Det är en utveckling helt i strid med erfarenheterna från historien, där det är uppenbart att kamp är det som kan ge och försvara rättigheter. Med hotet från högern är det än viktigare med en kämpande Pride-rörelse. Därför kommer Socialistiskt Alternativ tillsammans med andra att gå i paraden under parollen ”Pride is a protest” – kom med oss!


”Omänskliga köer till transbekräftande vård”

Inför Luleå Pride har Offensiv pratat med hbtq+-aktivisten Rock Lipponen om vilka effekter högerns kulturkrig och nedskärningarna har haft på den transbekräftande vården.

–Det är omänskligt långa köer till könsbekräftande vård, egentligen helt sjukt. Dessutom: även om man har fått en diagnos måste man vänta tills man har fyllt 18 år för att få hormoner. Och när man har fyllt 18 år får man ställa sig i en ny kö, och kanske vänta ytterligare en tid. Om man fått en diagnos kan man få sitta och vänta utan kontakt med transvården tills man har fyllt 18 år.

Rock Lipponen.

Det är många som känner sig tvingade att självmedicinera?
– Jo precis. En del använder utländska vårdinstitutioner, som Gender GP, som har läkare som följer upp. Men ska man göra det helt på egen hand är det jättesvårt, det behövs blodprover för att hålla koll på hormonnivåer och så vidare, och det finns ingen här som vill göra dem. Transporter av hormoner kan stoppas i tullen och då står personen helt plötsligt utan. Nu har tullen dessutom blivit ännu hårdare.

Vad borde Priderörelsen kräva?
– Bort med köerna till transvården. Unga ska kunna få vård, inte vänta tills man är 18 år för att kunna börja leva.

Hänger de här frågorna ihop med vårdkrisen?
– Ja, det är en extrem personalbrist inom den könsbekräftande vården och många slutar. Vissa team saknar läkare. För att få och behålla personal måste arbetsvillkoren förbättras radikalt – och det gäller för alla inom vården, inte bara transvården.

Ser du någon koppling mellan den restriktivare transvården och högerns kulturkrig, och attacker på transpersoner?
– Absolut hänger det ihop. De nya riktlinjerna är en anpassning till SD och extremhögern, till exempel att man måste vara 18 år för att göra någonting. Man märker också av hetsen på gatan, där våld och hat har ökat. Jag är van vid att homofober skriker efter en, men det har blivit värre.

Finns det någon speciellt viktigt hbtq+-fråga för Norrbotten?
– En sak är beslutet att centralisera all transvård till tre platser: Stockholm, Göteborg och Malmö. Visserligen verkar mottagningen i Umeå bli kvar, men de ska vara knutna till en av de tre huvudorterna. Man vet inte hur det ska bli, risken är att vården blir ännu mer otillgänglig. En vanlig endokrinolog (läkare specialiserad på hormoner) borde kunna följa upp hormonnivåer med mera; ska man nu tvingas åka till södra Sverige? Det är mycket osäkert och oroligt hur det ska bli.

Ett socialistiskt program mot hbtq+-förtryck och för verklig frigörelse:
• Låt hbtq+-flyktingar stanna. Hbtq+-boende i väntan på permanenta uppehållstillstånd.
• Inga köer till könsbekräftande vård, psykiatri eller elevhälsa – ungas rätt till transbekräftande vård! Massiv upprustning av vården och skolan. Nej till privata, vinstjagande bolag.
• För en kämpande hbtq+-rörelse. Protestera mot queerfobi var än det dyker upp. Massprotester mot rasism och nazism.
• Massiv satsning på utbildning av all skol- och vårdpersonal i hbtq+ och genusfrågor, inklusive om förtryck i hederns namn.
• Förbjud omvändelseterapi. Inför ett tredje juridiskt kön, könsneutrala personnummer och en könsneutral föräldralag.
• Nej till surrogatmödraskap. Lägg ner adoptionsindustrin – stoppa handeln av barn. Frivillig adoption till par oavsett sexuell orientering, utan vinstintressen och diskriminering.
• Möjlighet till fler juridiska föräldrar än två. Utökad föräldraförsäkring.
• Kvinnors och hbtq+-personers rätt till sina kroppar, kamp mot sexuellt våld. Bort med sexistiska och queerfobiska domare.
• Nolltolerans mot sexuella och queerfobiska trakasserier. Trygga jobb, bra arbetsmiljö och demokratiska arbetsplatser. För kämpande, demokratiska och hbtq+-medvetna fackföreningar.
• Stora satsningar på kvinno-, trans- och mansjourer samt annan vård för våldsutsatta.
• Nej till splittring. Sexism och transfobi har samma rötter – i kapitalismen och den patriarkala familjestrukturen.
• Välfärd, bostad och arbete åt alla. Låt banker och storföretag betala. Socialistisk kamp för att avskaffa kapitalismen och de förtryck den upprätthåller.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!