Gaetan Kayitare: Klasskämpe, internationalist, revolutionär

2011-03-10 15:03:49
Sozialistische Alternative (SAV), CWI i Tyskland, led en stor förlust med den ledande och långvariga SAV-medlemmen Gaetan Kayitares alltför tidiga död.
Gaetan spelade en nyckelroll i bygget av CWI i Tyskland se­dan 1982 och bidrog alltid stort till organisationens politiska an­alyser och perspektiv.
 Gaetan, som dog den 27 fe­bruari, var i mitten av 60-årsåldern. Han föddes i Rwanda, men exakt födelsedatum förblev okänt för honom.
Han var medlem i SAV:s styrelse, jobbade heltid för organisationen i många år och var de- legat på åtskilliga CWI-världskongresser.
Han var en enastående personlighet och kämpe som gjor­de ett stort och bestående in- tryck på alla han mötte.
Han var för många unga kamrater en marxistisk lärare
i det ordets sanna mening. Många kamrater beskriver i sina hågkomster av Gaetan hur de regelbundet träffade honom för diskussioner om marxistisk teo­ri och om arbetarrörelsens historia.
Gaetan hade eget sinne för humor och ett stort hjärta. Han hatade klassamhället och ännu mer alla tendenser inom arbetarrörelsen som anpassar sig till kapitalismen och som vill uppnå ruttna kompromisser med de styrande. Gaetan var också en sann internationalist som regelbundet deltog på flera CWI-skolor och möten samt besökte åtskilliga sektioner under de tre senaste årtiondena. Nyheten om hans bortgång spreds genom hela CWI och kondoleanser kom snart ifrån franska kamrater och andra CWI-sektioner.
År 1998 deltog Gaetan i en internationell CWI-delegation till Skottand vid en tidpunkt då en intern strid rasade inom den skotska CWI-sektionen.
Gaetan var inte känd för att vara särskilt diplomatisk! Han sade alltid öppet vad han tänk­te. Han varnade de dåvarande CWI-medlemmarna i Skottland som senare lämnade våra led för att de skulle sluta i reformismens läger. Han fick dessvärre rätt. Trots Gaetans skarpa och uppriktiga ord uttryckte dock många av de han debatterade med sin respekt för Gaetan.
Han led av åtskilliga sjukdomar och hans hälsa försämrades konstant under de sista år- en.
Gaetan var en aktivist i var­enda rörelse och kamp i Aach­en, den stad han bodde i sedan 1970-talet. Kondoleanser kom föga förvånande in inom en dag efter hans bortgång från fackli­ga aktivister, medlemmar i Die Linke (Vänsterpartiet) och t o m från socialdemokrater.
Gaetan kommer att bli ihågkommen som en unik person, en principfast klasskämpe, en revolutionär i det ordets bästa mening och en sann vän.
SAV i Aachen kommer att hålla en stor minnessamling den 13 mars. Kamrater som vill delta eller skicka meddelanden bör kontakta aachen@sav-onli­ne.de.

Sascha Stanicic, SAV

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!