Gav liv och energi till protesterna

RS/ISA:s block i demonstrationen gav liv och energi till demonstrationen (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki, Katja Hildén & Andreas Lindgren // Artikel i Offensiv

Både den 1 juni och 3 juni ägde klimatprotester rum i Stockholm för att protestera mot regeringens och makthavarnas ryggdunkarfest som stavas klimattoppmötet Stockholm+50.

Rättvisepartiet Socialisterna och International Socialist Alternative spelade en viktig roll i mobiliseringen till dessa demonstrationer samt för att ge liv och energi till protesterna. Med talkörer, plakat, banderoller, energiska diskussioner och ett socialistiskt program spelade vi en viktig roll under veckans klimatkamp.
På Fridays For Futures klimatstrejk den 3 juni anordnade vi en timme innan demonstrationen vår egen speakers corner, med talare från hela världen som berättade om behovet av en aktiv klimatkamp samt nödvändigheten av att knyta samman arbetarkampen med klimatrörelsen.
Tusentals deltog i själva demonstrationen, där vi i RS och ISA som hade ett stort block på omkring 150 främst ungdomar som sprudlade av klimataktivistisk energi och kraftfulla talkörer.
Bland annat skanderades ”Climate change is at the door, all the rich against the poor” och ”They want climate change, we want system change”.

Under klimatkampsveckan den 31 maj till 3 juni var det flera medlemmar från ISA i Stockholm för att hjälpa till att framföra det socialistiska budskapet. Vi pratade med några av dem.

Jan Millonig, Österrike:

Varför tycker du att det är viktigt att vara här under Stockholm+50?
– Jag tycker att FN-toppmötet är mer eller mindre värdelöst, liksom agendan som saknar krav från arbetarklassen. Därför är det viktigt att vi är här för att bygga en rörelse underifrån, och ett program som visar på en väg framåt.

Hur har din upplevelse i Sverige varit under veckan?
– Det verkar som att det inte finns särskilt många klimataktionsgrupper. Många progressiva personer som jag möter på gatan vill hellre prata om exempelvis Natofrågan. Men det är viktigt att vi bygger en gräsrotsrörelse underifrån kring både Nato- och klimatfrågan.

Mikey Rose, Irland:

Varför tycker du att det är viktigt att vara här under Stockholm+50?
– För att de träffas här nu för att ge sig själva en klapp på ryggen för något de inte har uppnått. Det är inte så konstigt för ju värre klimatkrisen blir, desto större möjligheter för den härskande klassen att generera vinst. Alternativet är att klimatrörelsen leds av arbetarklassen – därför måste vi vara här och uppmana till en stor demokratisk rörelse.

Hur har din upplevelse i Sverige varit under veckan?
– Det har varit långa dagar och mycket jobb. Men det har varit fantastiskt att komma hit och se att ISA verkligen är en internationell rörelse. Jag gick med i september förra året. Något senare åkte jag på en rikskonferens, och nu är jag ute internationellt. Det är fantastiskt. Krisen är global, så vi måste också bekämpa den globalt.

Kashet Zamir, Israel/Palestina:

Varför tycker du att det är viktigt att vara här under Stockholm+50?
– För att Stockholm+50 bara är en Greenwashingfestival. De träffas här för att fira att de inte har gjort någonting på 50 år. Det är nästan ironiskt, som att de står och håller upp en skylt: ”Vi har inte gjort någonting!” Det finns inga riktiga mål: de är för låga, och de nås ändå inte. De är bara ute efter att skydda vinsterna för de som sitter vid makten.
– Vi måste bygga en stark rörelse som exponerar detta. Alternativet är att involvera arbetarklassen och ursprungsbefolkningar i diskussionerna. Det behövs mer demokrati.

Hur har din upplevelse i Sverige varit under veckan?
– Det har varit intressant. Det verkar som att regeringen har lyckats väl med att dölja att det pågår en konferens. Jag tror det är något de lärde sig från Glasgow i höstas: ju större festival, desto större protester. Många på gatan verkar intresserade av att prata om Nato eller bostadsfrågan.
– Jag tror det är viktigt nu att vi engagerar människor som har en (klass)medvetenhet och jobbar med dem.

Eugenio Marcigliano, Belgien:

– Jag är här för att protestera mot hela världens makthavares hantering av klimathotet. För att formulera våra krav på verklig förändring och att protestera mot 50 år av falska löften. Alla miljöfrågor hänger ihop.
– Men klimatförändringarna är kanske viktigast eftersom det medför sådana oerhörda konsekvenser för kommande generationer och hela världens arbetarklass. Försämrad luft, ökande livsmedelsbrist, ökande svält och ökande extremväder som leder till att miljontals människor kommer att förlora sina hem och tvingas på flykt.
– Alla illusioner om att regeringar och internationella institutioner kommer att agera måste släppas.
– Det andra vi kan göra är det viktigaste – att organisera oss! På våra skolor, universitet, arbetsplatser med mera för att kräva handling för att rädda klimatet och säkra framtiden för kommande generationer.

Brune Sarazin, Belgien:

– Det är viktigt att tydliggöra att klimathotet är en internationell fråga och att den är sammankopplad med det globala kapitalistiska systemet och dess kortsiktiga jakt på profiter. Människor faller offer för bland annat miljöförstöring och naturkatastrofer som sker allt oftare och intensivare på grund av kapitalismens profitjakt.
– Jag hoppas att fler som anser att vi måste kämpa tillsammans över nationsgränserna får upp ögonen för ISA. Jag bodde i Australien i några år och jag såg de enorma bränderna, en total katastrof. Vi förlorar den natur som vi älskar.
– Kapitalistklassen och deras politiker bestämmer över våra huvuden. Majoriteten ges inget verkligt inflytande över klimatfrågan.
– Vi vill inte bara få slut på kapitalismen, vi behöver konkreta idéer om hur vi ska producera och fördela på ett sätt som vi alla har kontroll och makt över. Därför behöver vi ett konkret socialistiskt alternativ.

Myriam Poizat, Irland:

– Jag deltar i dessa protester eftersom det är viktigt att uppmärksamma folk om att det pågår ett internationellt klimattoppmöte i Stockholm. Det har varit ganska tyst om det, vilket är bekvämt för makthavarna.
– Makthavarna har haft 50 år på sig att agera utan att ha gjort det. Politikerna fortsätter att agera passivt; COP26 i höstas var också ett toppmöte utan verkligt resultat. Det har ägt rum massor av toppmöten utan faktiska resultat.
– Vi vill visa att vi helt vanliga människor kan organisera sig i internationell kamp. Att vi kan mötas och diskutera över gränserna. Alla miljöfrågor är viktiga, men att kraftigt minska koldioxidutsläppen är nog den mest akuta frågan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!