Gav rasismen och domaren rött kort

Rött kort till rasismen (Foto: Marco Verch / Flickr CC).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

Sebastian Coltescu, rumänsk fjärdedomare, möter huvuddomaren som är på väg till honom. Han pekar mot det turkiska laget Başakşehirs bänk: ”El negru!” Den som pekas ut är Pierre Webo, före detta kamerunsk landslagsman med en mångårig karriär som fotbollsproffs bakom sig.

Coltescu har bedömt att Webo brutit mot reglerna om uppförande som assisterande tränare vid sidan av planen och rapporterat det till huvuddomaren. 
Webo blir rasande, inte mot domen, utan mot den rasistiska kränkningen i Coltescus tilltal. Han har spelat många år i spanska ligan och vet att negro eller negru inte betyder ”N-ordet” utan svart, men det han nu hör är ”den svarte”. 
– Varför definierar du mig utifrån min hudfärg? Du skulle aldrig göra det om det hade varit en vit kille. Det hade varit mycket lätt för honom att peka ut mig med: That guy! Den tredje killen på bänken!

Den här scenen utspelade sig i tisdags förra veckan. Gruppspelet i UEFA:s Champions League skulle avgöras. På Parc de Prince i Paris skulle Paris Saint Germain (PSG) möta turkiska Başakşehir. Matchen hade bara pågått några minuter då det rasistiska tilltalet möttes protester från den utpekade Pierre Webo. Protesterna togs snabbt vidare av spelare från båda lagen. 
Svarta stjärnor som Demba Ba, Neymar och Mbappe konfronterade domarna vid sidlinjen. Stödet och den antirasistiska solidariteten från spelare och tränare gick också snart från ord till handling. Matchstrejk! 
Lagkamraten och förre Manchester Unitedspelaren Rafael sökte upp den utvisade och utsatte Pierre Webo i omklädningrummet och berättade att båda lagen beslutat sig för att vägra spela matchen med de här matchfunktionärerna.

Matchen avgjordes sedan kvällen efter med ett nytt domarteam. PSG kom då ut i t-shirts med ”No to racism” på bröstet och båda lagen inledde matchen med att först ställa sig på knä, den antirasistiska markering som den svarte amerikanske footballspelaren Colin Caepernick och Black Lives Matters-rörelsen har gjort världskänd. 
Pierre Webo berättade att han har fått uppleva rasism inom fotbollen ända sedan han spelade i Spanien för 13 år sedan. Att han tyckt att det har blivit bättre sedan spelarna slutit sig samman och bekämpat rasism inom fotbollen. 
Men han konstaterade nu att när höga UEFA-funktionärer uttrycker sig på det här sättet visar det att spelarfacket och de ansvariga internationella fotbollsorganisationerna UEFA och FIFA trots kampanjerna om ”No to racism” och ”Respect” fortfarande har mycket kvar att göra för att få bort rasismen från fotbollen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!