Gazakriget: Ett nyår i blod

Det fasansfulla kriget mot Gaza har fortsatt under jul- och nyårshelgen (Foto: CC BY 4.0).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

När krigen pågår för fullt både under julafton och nyår vet man att 2024 inte blir ett bättre år. Men antikrigsprotesterna tog inte heller helgledigt, det demonstrerades över världen både den 23 och den 31 december. Det främsta nyårslöftet måste vara att bygga antikrigsrörelsen. Det är bara protesterna underifrån som kan få stopp på denna totala urspårning.

Maghazi heter det flyktingläger i Gaza som bombades den 24 december. Normalt bor det 30 000 i lägret, men efter att Israels bombningar startade har 100 000 sökt sin tillflyktsort där. Man vet inte hur många som dödades i bombningen eftersom alla kroppar är lemlästade till småbitar, men det rör sig om minst 100 dödade, alla kvinnor och barn.
Minst 381 skolor i Gaza har bombats av Israel under kriget. James Edler från Unicef beskrev vid sitt besök i Gaza det som ett krig mot barn. Av de 22 000 som hittills har dödats är över 8 000 barn. Det är ofattbart att det får fortgå. 7 000 palestinier saknas, de ligger i rasmassorna. 50 000 är skadade.
Mer än 300 palestinier har dödats på Västbanken och i östra Jerusalem, främst av militären men också av bosättare.

Hungern fortsätter att breda ut sig. Hälsoministeriet på Gaza varnar för att en halv miljon kan komma att dö av sjukdomar och svält under året om kriget fortsätter. Under nyårsdagen dödade Israel 156 palestinier. Raketer sköts från Gazaremsan mot Tel Aviv, men inga skador har rapporterats.
Att den israeliska militären IDF nu drar tillbaka några tusen soldater kan tyvärr inte ses som en början på ett krigsslut. IDF:s talespersoner förklarar att det snarare handlar om att man ställer in sig på att kriga under hela 2024 och därför måste hushålla med resurserna. En lika bisarr förklaring från Israel är att de måste tänka på landets ekonomi.
Men några tusen soldater räcker inte för att ersätta de tiotusentals palestinier som jobbade i Israel innan den 7 oktober. Därför planerar Israel att låta 70 000 migrantarbetare från Kina och Indien hålla uppe ekonomin så att dödandet av palestinska barn kan fortsätta. Även om det blir, som den israeliska beskyddaren och finansiären USA har pressat på för, något mindre intensivt.

Av de 22 000 som hittills har dödats är över 8 000 barn. Det är ofattbart att det får fortgå.

Den israeliska dagstidningen Haaretz rapporterar att det finns en oro bland militärledningen att landet kommer att fällas för folkmord i FN:s internationella domstol ICJ, dit Sydafrika har lämnat in en anmälan getemot Israel. Men Netanyahu låter sig inte skrämmas. På nyårsnatten sa han enligt nyhetsbyrån AP att ”kampanjen” kommer att fortsätta i ”flera månader till”. Högerextremisterna i hans regering vill gå ännu längre.
Säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir har uttalat att målet är att bosätta Gazaremsan med judiska bosättare.
Finansminister Bezalel Smotrich är av samma åsikt och anser att Israel måste ta permanent kontroll över Gaza och att det räcker med att max 200 000 palestinier bor där.

Den 2 januari besköt Israels militär vad man benämnde som ”den syriska arméns militära infrastruktur” utanför Damaskus.
För första gången sedan 2006 har Israel också attackerat den libanesiska huvudstaden Beirut, som i en drönarattack den 2 januari dödade Hamasledaren Saleh al-Arouri. Rädslan för en utvidgning av kriget ökar.
Under julhelgen har också spänningarna i Röda havet höjts. Bland de rederier som har beskutits av Jemens houthi-rebeller finns danska Maersk, och Danmark har beslutat att gå med i den USA-ledda militära operationen som ska säkra världshandeln tillsammans med Kanada, Norge, Grekland, Bahrain och Australien. Men i konceptet ligger en påtaglig risk för krigets spridning.
Utan något som helst stöd till Hamas eller terrororganisationens vansinniga metoder kan man ändå se att konflikten har sin botten i Israels förtryck, fördrivning och exploatering – en 75-årig historia av ockupation och krig mot palestinierna. Västledarna kan inte med sina affärsintressen och militarism lösa detta.

Den enda lösningen ligger i att bygga en antikrigsrörelse för verklig fred baserad på folkens intressen av hälsa, gemensam välfärd och allas lika rätt.
Socialistiskt Alternativ kämpar för en socialistisk inriktning på kampen – för att få den breddning som situationen skriker om. Vi måste bli fler på demonstrationerna mot kriget. Kom med!


”Vi kräver permanent och omedelbart eldupphör i Gaza”

Till Sveriges regering, riksdagspartier, LO, fackföreningar samt media: Vi kräver permanent och omedelbart eldupphör i Gaza!
Sverige erkände Palestina 2014. Nu är det skrämmande tyst om folkmordet som pågår i Gaza. Snart 20 000 döda palestinier, varav de flesta kvinnor och barn, om siffran ens längre räcker till.
Vår regering vägrar kräva ett permanent eldupphör. Från båda sidor. Istället föreslås ”humanitära pauser” för att invånarna i Gaza emellanåt ska få nödhjälp innan bombningarna fortsätter. Att Sverige röstade för resolutionen i FN:s Generalförsamling om ett eldupphör berodde enligt utrikesminister Billström på att den krävde en ”humanitär vapenvila” och inte en permanent sådan.

Regeringen deklarerar att man stödjer Israels rätt att försvara sig mot Hamas men förnekar samtidigt det palestinska folkets rätt att försvara sig mot en krigförande ockupationsmakt. Folkrätten och den internationella humanitära rätten kräver något helt annat än ett tyst medgivande till fortsatt folkmord. Att Sverige kräver fred och eldupphör är vad svenska folket förväntar sig av samtliga partier.
2,2 miljoner människor instängda bakom en mur som omgärdar vad som benämns som världens största fängelse. Nu faller bomber över barnen. Inget vatten, ingen el, ingen mat. Att kräva att Israel slutar bomba civila innebär inte att ta ställning för Hamas. Det är att hävda människors rätt att slippa mördas, lemlästas och begravas under ruiner.
Vi fackligt förtroendevalda inom Seko kräver av vår regering, oppositionspartierna, LO och fackföreningsrörelsen att kraftfullt agera för ett omedelbart och permanent eldupphör i Gaza.

Susann Högye, ordf. Seko Pendelklubben
Jannis Konstantis, ordf. Seko Tunnelbanan
Victor Cruces, ordf. Seko FM
Rainer Andersson, vice ordf. Seko Pendelklubben
Janne Petersson, HSO & ledamot Seko Öresundståg
Magnus Johansson, ordförande Seko Post Uppland
Mikael Hedlund, ordf. Seko Lokförarna SJ Sthlm/Hagalund
Dennis Lamberg-Clemes, ledamot Seko Lok pendeln
Thomas Lindgren, ledamot Seko Pågatåg
Ola Brunnström, ledamot Seko Pågatåg
Daniel Estius, ordf. Seko Sjöfolk
Eric Ekblom, vice ordf. Seko Sjöfolk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!