GAZAKRIGET: FÖR EN OMEDELBAR OCH PERMANENT VAPENVILA

(Foto: Natalia Medina)

Efter ett mer än fyra månaders fasansfullt krig mot Gazas invånare står den israeliska regeringen beredd att inleda en fullskalig markoffensiv mot Rafah vid gränsen mot Egypten. Efter att kriget har tvingat 1,4 miljoner människor att fly sina hem lever nu över hälften av Gazas invånare i Rafah.
Den planerade markoffensiven har backats upp av återkommande bombangrepp mot Rafah som dagligen har dödat 100 människor. ”De som överlever attackerna lever under fruktansvärda förhållanden i tält som fylls med vatten när det regnar, eller under de rester de hittar för att bygga ett skydd”, rapporterade Al Jazeera den 12 februari.

Det är med stöd och vapen från inte minst USA-imperialismen som Netanyahus regering bedriver krig mot Gaza och intensifierar sina attacker mot Västbankens invånare. Men efter att kriget också har försvagat USA-imperialismens ställning på världsarenan har Bidenadministrationen nu känt sig tvungen att uppmana Netanyahu att vänta med markinvasionen tills det finns en plan på hur civila i Rafah kan skyddas. Men hur ska civila skyddas i ett krig som bedrivs mot civila? Ingen del av Gaza är säker och ingen av dem som är på flykt har något hem att återkomma till.
En markinvasion mot Rafah skulle innebära en allvarlig upptrappning som både skulle äventyra de förhandlingar som pågår om ett eldupphör och öka risken för att kriget utvecklas till ett regionalt storkrig. För närvarande finns det dock inget som tyder på att den israeliska regeringen är beredd att vänta med en markinvasion, snarare tvärtom.
Läget är kritiskt och fortsatt krig kan bli inledningen till en katastrofal utveckling; att hundratusentals palestinier fördrivs till Sinahalvön i Egypten, vilket den egyptiska diktaturen försöker förhindra genom förstärka den militära närvaron vid gränsen och upprätta en buffertzon på Sinaihalvön samt hot om att säga upp de fredsavtal som slöts med Israel 1979.
Samtidigt som USA:s med flera länders regeringar, däribland den svenska, försöker ge sken av att vilja värna liv har samma regeringar dragit in sitt stöd till FN-organisationen UNRWA som är det största biståndsorganet i Gaza och som är livlina för 2 miljoner av dess invånare. Snart är UNRWA:s pengar slut och det finns ingen hjälp- och biståndsorganisation som kan ta dess plats.

Den svenska regeringen drar in bistånd till Gaza, men är samtidigt beredd att delta i det USA-ledda kriget mot Jemen och i en kommande EU-ledd insats i Röda havet. Liberalerna vill dessutom beväpna den israeliska regeringen med svenska vapen, och när SD-ledaren Jimmie Åkesson var i Israel i början av februari träffade han ministrar och representanter för regeringspartiet Likud. SD, men också andra Tidöpartier, har också hotat med att utvisa de som demonstrerar för Palestina.
Det går en rak blåbrun linje från regeringens rasism och attacker på hemmaplan till stödet till Israels krig mot Gaza och de USA-ledda krigsangreppen mot Jemen. Därför blir motståndet mot kriget också en kamprörelse mot såväl regeringen som det kapitalistiska system som regerar med förtryck, våld och krig.

Socialistisk Alternativ/Offensiv säger:

• Stoppa kriget och blockaden mot Gaza.

• Solidaritet med alla civila offer för krig och terror.

• Inget svenskt stöd till den högerextrema israeliska regeringens kollektiva bestraffning av miljoner civila.

• Nej till militarism, kapprustning och svenskt Natointräde.

• För ett fritt socialistiskt Palestina och ett socialistiskt Israel som del av demokratisk socialistisk region.

• Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!