Ge oss bättre villkor istället för att stötta näringslivet

Ann-Christin Holmström.

av Ann-Christin Holmström // Artikel i Offensiv

Luleå kommun vill stötta det lokala näringslivet genom att ge alla kommunanställda en gåva på 2,000 kronor, och samtidigt ge ett tack för det goda arbetet under pandemin. 

Men att stötta det lokala näringslivet hjälper inte oss som jobbar på golvet i vården med dåliga arbetsförhållanden såsom ett schemasystem som gör att vi har väldigt lite inflytande över våra arbetstider, vi är för lite folk, det är stressigt att hinna utföra våra arbetsuppgifter med mera. 
En bra och uppskattad gåva hade varit att dessa 11,2 miljoner satsas på att få fler kollegor på golvet som också ger ett bättre schema. Ett stort problem för många är att man upplever att man inte får tillräckligt med återkommande vila. Många jobbar till kl 21.30 och börjar sedan kl 06.30 dagen därpå. Detta är otroligt jobbigt för många, och det sjuka schemasystemet vi har bidrar till en ökad sjukfrånvaro. 

Att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle är jättetydligt nu: man köper sig fri genom att ge en gåva och sen ska vi nöja oss med att ha det så här på jobbet. Istället för att stötta näringslivet – ge pengar till vården, omsorgen och skolan. Var finns behoven? Och vart ska pengarna gå? 
Det är dags att man slutar piska golvfolket och kolla inåt på kommunhuset. Till att börja med kan politikerlönerna sänkas till en vanlig arbetarlön och sätta resurserna till behoven istället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!