Generalstrejk i Chile för bättre villkor

Piñeras impopulära politik och pandemins effekter på en redan krisande situation föranledde generalstrejken (Foto: Fotos TVN / Flickr CC).

av Johannes Lundberg // Artikel i Offensiv

Som svar på den politiska, sociala och ekonomiska krisen i Chile genomförde facken en generalstrejk den sista april. Några av nyckelkraven var högre ersättning till arbetslösa, en minimilön över fattigdomsgränsen och en frysning av matpriserna samt beskattning av landets superrika elit.

Under pandemin har 1,2 miljoner smittats och 27,000 avlidit i Chile. För president Piñera är motståndet mot hans regering och de massprotester som präglat landet allt sedan hösten 2019 en kris. I januari var hade Piñera 6 procent stöd i en mätning. För folket har krisen lett till brist på pengar, jobb och/eller mat, samt repression från regeringen och dess förlängda arm.
Arbetslösheten ligger nu på närmare 11 procent. En pensionär kan ha ut motsvarande 142 dollar, vilket varken räcker till hyra, gas, el, vatten eller för den delen mat.
Chile är inne i ett valår och det återstår att se om den impopuläre presidenten Piñera beslutar att öppna upp eller för femte gången förlänger det undantagstillstånd som först infördes den 19 mars och som efter den senaste förlängningen ska gälla fram till den sista juni. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!