Generalstrejk i Italien

2008-12-03 15:50:57
”Vi kommer inte att betala för krisen.” Det var huvudslogan för de 200 000 elever och universitetsstudenter som marscherade genom Rom den 14 november. ”Om de blockerar vår framtid, blockerar vi staden”, ropade de, och det är exakt vad som hände.

De kom från hela Italien – från norr, de centrala delarna, söder och öarna – för att delta i den senaste massaktionen i ”vågen” av studentprotester som har svept fram över Italien.
Tusentals fler som inte kunde ta sig till Rom deltog i lokala demonstra­tioner.
Den 14 november var också dagen för en landsomfattande strejk för universitetsanställda och forskare. 100 000 lektorer, forskare, tekniker och administrationsanställda, många av dem ”osäkra”, tog del i en parallell demonstration i Rom som organiserades av två av de största fackföre­ningarna, Cgil och Uil.

Denna enorma rörelse, den största inom utbildning på över 20 år, riktar sig mot Gelminireformerna, som kommer att innebära stora nedskärningar, förlorade jobb och privatiseringar från grundskolor till universitet. Det har växt i över en månad med studenter och föräldrar som har ock­uperat skolor och universitet, och lektioner har ägt rum ute på lokala torg för att visa vad reformerna verkligen innebär.
Lotta, CWI i Italien, har yrkat för en landsomfattande 24-timmars generalstrejk för att koppla ihop studen­terna, föräldrarna och anställda inom utbildningen med arbetare i den offentliga och privata sektorn som ock­så attackeras av Berlusconis höger- regering.

Under månaden som har gått har, utöver universitetsstrejken, offentligt anställda varit inblandade i regionala strejker och en landsomfattande strejk mot deras senaste lönebud; fackföreningarna har organiserat en generalstrejk som mobiliserade 2 miljoner arbetare; 1 miljon arbetare och studenter marscherade i Rom på sam­ma dag som den landsomfattande skolstrejken; transportarbetare har stannat hela städer i en landsomfattande strejk för bättre löner; anställda inom detaljhandeln har deltagit i en landsomfattande strejk, också för hö­gre löner, och inofficiella strejker har paralyserat flygbolaget Alitalia i protest mot tusentals förlorade jobb och attacker på arbetsvillkor när företaget säljs ut.
Nu ser det ut som att den ”heta hösten” kommer att gå vidare i en ”het vinter”.
Under pressen från rörelsen, speciellt i den offentliga sektorn och från metallarbetarna som dessutom utlyst en egen landsomfattande strejk i december, har den största fackförening­en, Cgil, tvingats utlysa en landsom- fattande generalstrejk den 12 december.

Kampkommittéer borde nu bildas i varje skola, på varje universitet och arbetsplats för att mobilisera för strejken och säkra bredast möjliga deltagande.
Representanter från dessa kommittéer borde sedan mötas på lokal och nationell nivå för att diskutera vä­gen framåt för rörelsen efter strejken.  

Christine Thomas
Lotta (CWI i Italien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!