Generalstrejk i Spanien 8 mars

av Libres y Combativas (Socialistiskt feministiskt nätverk i Spanska staten)

Maximal uppslutning på 8 mars och organisera kampen vidare mot högerpolitikens attacker, uppmanar Libres y Combativas (foto: Libres y Combativas).

I blod har den ekonomiska krisen avslöjat förtrycket mot arbetarkvinnor. Enligt officiella siffror har 1 000 kvinnor mördats i den Spanska staten av sin partner eller före detta partner de senaste femton åren.

Förra året anmäldes 500 fall av misshandel per dag och en våldtäkt anmäldes var sjätte timme. Dessutom ligger den spanska staten i spetsen för den mest brutala av exploateringar: prostitutionen. I den Spanska staten finns det över 1 700 bordeller som tillsammans omsätter 5 miljoner euro (53 miljoner kronor) per dag och mellan 400 000 och 600 000 kvinnor utnyttjas som sexslavar, mestadels fattiga och invandrare. Aldrig har väl lögnen om att vi lever i ett jämlikt och rättvist samhälle varit så tunn. 

Detta fruktansvärda förtryck tillåts och upprätthålls av dem som har den verkliga makten: kapitalisterna och alla institutionella ramverk som skyddar dem – domstolar, polis och etablissemangspartierna. Det råder ingen tvekan om att rättsapparaten tjänar de rika. Två regeringar, PP:s högerregering och nu socialdemokratiska PSOE:s, har under mandatperioden fjäskat för ett rättsväsende fullt av gamla fascister och sexister som försöker att demoralisera oss och stänga in oss i våra hem. Men miljontals kvinnor har sagt ifrån. Tiden då vi var tysta och underdåniga är förbi.

Arbetarklassens kvinnor utsätts inte bara för fysiskt, psykiskt, sexuellt och strukturellt våld; vi misshandlas och förtrycks också av kapitalismens åtstramningar. Samtidigt som de skär ner brutalt på den offentliga vården ger de bort tusentals miljoner till bankerna och lägger ansvaret för vård av sjuka och äldre på våra axlar. 

Bristen på förskoleplatser och avskaffandet av skolmåltiderna ökar ytterligare hushållssysslornas börda och stänger in oss allt mer innanför hemmets fyra väggar.

Det är uppenbart vilket högt pris vi får betala när fackledningarna inte mobiliserar till kamp och vänsterpartiet Podemos totalt underordnar sig PSOE-regeringen. Det har gått flera månader sedan Pedro Sanchez tillträdde som premiärminister, men attackerna och de brutala nedskärningarna från de senaste åren är samma. Därför är det nödvändigt att vi högt och tydligt skriker: ​​Sluta gå i bankirernas och och affärsmännens koppel! Sluta krypa inför den francoistiska staten och den katolska hierarkin!

Den 8 mars 2018 ledde vi en fantastisk rörelse: aldrig tidigare i den spanska statens historia har det skett en så omfattande och massiv mobilisering med en strejk av arbetare, elever och studenter, med demonstrationer som samlade miljontals på gatorna. 

Vår rörelse vet inga gränser – den har redan tillåtit oss att fira folkomröstningens stora seger för aborträtt på Irland. Från Argentina till Polen, från Brasilien till USA genom Indien, har vi släppt fram en tsunami.

Libres y Combativas (feministisk och socialistisk kampanjorganisation) tillsammans med elevfacket Sindicato de Estudiantes och Izquierda Revolucionaria (CWI Spanien) uppmanar alla ungdomar att ansluta sig till generalstrejken bland elever och studenter den 8 mars. Vi kräver också att CCOO och UGT ska ta initiativ till en generalstrejk på 24 timmar.

Vad vi behöver är enighet bland arbetare och unga för att lamslå all ekonomisk och social aktivitet till försvar för kvinnors rättigheter. Vi behöver inte symboliska 10-minutersstrejker eller borgliga feminister som med nöje accepterar åtstramningspolitiken, men samtidigt vill stå bredvid oss den 8 mars. 

Vi måste sätta maximal press på PSOE-regeringen – och efter nyvalet i april på nästa – tills vi får igenom våra krav och göra det tydligt att vi inte tänker ta ett enda steg tillbaka. 

Kampen för vår frigörelse är revolutionär, klassbaserad och internationell. Kapitalismen är vår boja och vår befrielse är samhällets socialistiska omvandling. Först då kan vi rasera alla former av förtryck och leva i frihet och jämlikhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!