Generalstrejk markerar ny början

2008-07-23 15:50:55
sri lankas regering, som fortsätter att bombardera landets norra delar i sitt 25 år långa inbördeskrig, har ställts inför en ny utmaning.
Den 10 juli genomfördes en varningsgeneralstrejk som krävde höjda löner för att täcka den senaste tidens stora prishöj­ningar.
Strejken var inte total på grund av flera orsaker, bland annat bristande förberedelser och de stämningar av rädsla som påverkar det dagliga livet för många.
Strejken markerade dock en välkommen början till handling  från Sri Lankas arbetarklass efter många, många år av passivitet.
Det gör att strejken delvis kan ses som en framgång, trots regeringens repression.
På strejkdagen var stämningen på Colombos gator högtidlig. Ett stort driftsstopp förväntades och det var få människor som ens försökte sig på att resa.
På regeringens tryckerier, där vi sitter i fackledningen och där det hölls förberedande massmöten, var strejken en framgång till 90 procent.
Som sekreterare i USP var jag ­inbjuden till att tala på ett möte på morgonen då strejken började och stämningen där var militant.

Siritunga Jayasuriya,
United Socialist Party   
(CWI Sri Lanka)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!